Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Új bagolyfajt találtak Indonéziában

2013.02.14. 15:51
Új bagolyfajt fedeztek föl egy indonéziai szigeten. A madarat az egyedi hangja alapján sikerült azonosítani, ugyanis megtévesztésig hasonlít egy rokon fajtársához, emiatt sokáig nem gondoltak rá külön fajként.

Egy 2003-as expedíció során két kutató, akik az indonéziai Lombok szigetén éltek, egymástól függetlenül fedezték fel, hogy a baglyok hangja mennyire sajátos. A kutatók véletlenül jöttek rá, hogy egy új fajról lehet szó, mivel az ornitológusok, akik éveken át kutattak Lombokon, nem gondolták, hogy egyedi bagolyfajok élnének a szigeten.

Az új fajt Rinjani-füleskuvik névre keresztelték, a tudományos neve pedig Otus jolandae lett. A témával foglalkozó tanulmányból kiderül, hogy az állat a Rinjani vulkánról kapta a nevét, amin nagyjából 1350 méteres magasságnál a szóban forgó faj meglehetősen gyakori.

A Rinjani-füleskuvik két példánya
A Rinjani-füleskuvik két példánya
Fotó: Wikimedia Commons

George Sangster, az állatot felfedező kutató azt nyilatkozta, hogy nem számítottak rá, hogy új fajra bukkannak, különösen nem olyanra, ami ilyen elterjedt. Sangster szerint ez az ornitológusok számára is figyelmeztetés lehet arra, hogy még mindig sokat kell tanulnunk az új fajokról, ugyanis ezeket néha akkor is megtalálhatjuk, ha nem látjuk és nem keressük őket, ráadásul az is elképzelhető, hogy olyan helyeken bukkannak fel, ahol senki nem számított rájuk.

A hangja buktatta le

A kutatók a hangjuk alapján próbálták azonosítani a madarat, mert a baglyok éjszakai állatok, és a hangjukból ismerik fel egymást. Sangster gyanította, hogy ha egy bagolynak jelentősen eltér a hangja a többiekétől, az annak a jele lehet, hogy egy másik fajhoz tartozik.

A kutatók magnóra rögzítették a Rinjani-füleskuvikok hangját, és egy csoport malukui füleskuviknak játszották le a felvételt. A baglyok nem reagáltak a számukra idegen hangokra. Azon a területen azonban, ahol az eredeti felvételt rögzítették, és ahol számos lomboki bagoly él, a Rinjani-füleskuvikok válaszoltak a felvételre, és közel repültek a hangszóróhoz, amiből a madárhangokat hallották. A kutatók összehasonlították az új fajt a rokon fajokkal, és megállapították, hogy a Rinjaninál talált madár mintázata némileg eltér a már ismert rokonfajokétól, és az állat valamivel kisebb testű is azoknál.