Kihalófélben vannak a hüllők

2013.02.15. 10:18

A világ hüllőfajainak ötödét fenyegeti a kihalás veszélye, a brit Zoological Society of London kutatásai szerint 47 százalékuk sebezhető, három fajról pedig már most azt gondolják, hogy kihalt. A kutatást 1500 hüllőfaj vizsgálatával végezték el.

Hegyi szarvas agáma
Hegyi szarvas agáma

A hüllőknek négy ma élő rendjük ismert, ezek a teknősök, a krokodilok, felemásgyíkok és a pikkelyes hüllők,összesen 9500 különböző hüllőfajt ismernek. A hüllők az Antarktisz kivételével minden éghajlaton megtalálhatók, legjobban a trópusi és szubtrópusi éghajlatot kedvelik.

Fontos szerepük van a táplálkozási láncban ragadozóként és áldozatként is. Monika Bohm, a tanulmány vezető szerzője szerint ha kiesik egy elem a láncól, az komoly hatással lehet a környezetre.

Vannak ugyan olyan hüllők, amelyek szinte változatlanul éltek át évmilliókat, a környezeti változások hatással vannak rájuk. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a hüllőkre, hogy mindent átvészelnek, hiszen a legextrémebb körülmények közötti is túlélnek. Ez azonban nincs így, a fajok többsége kifejezetten arra az időjárási helyzetre specializálódott, amelyben él. Emiatt jóval érzékenyebbek a klímaváltozásokra.

Kétkarmú teknős
Kétkarmú teknős

A leginkább veszélyeztetett fajok a trópusokon élnek, mert ott a föld megművelése és az erdők irtása csökkenti lakóterületüket. Egy Bolíviában élő gyíkfaj (Ameiva vittata) az egyik legveszélyeztetettebb, évek óta nem láttak élő faj, emiatt félő, hogy már ki is halt az állatfaj. A teknősök ötven százaléka veszélyeztetett, az édesvízi teknősök harminc százaléka érintett. Őket nemcsak a környezeti változások érintik, gyakran vadásznak rájuk, hogy élelmiszerként, ékszerként, és egyéb használati tárgyként hasznosítsák a hüllőket.  • Hírek
  • Bankszámla