Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Szupernóvák okozzák a kozmikus sugárzást

2013.02.15. 16:57

Egy kutatás megerősítette, hogy valóban a szupernóvák felrobbanásából keletkeznek a kozmikus sugarak, a Földet bombázó nagy energiájú részecskék. A kutatáshoz az asztrofizikusok négy éven át tanulmányoztak két szupernóvát a Fermi Gamma-ray űrtávcsövön elhelyezett, gammasugárzás észlelésére alkalmas berendezés segítségével.

A protonok alkotják a Föld légkörébe érkező kozmikus sugárzás akár 90 százalékát. A jelenlétük állandó részecskeesőt idéz elő, amely a talajt és a repülőgépek utasait is eléri, de mindenekelőtt a világűrben tartózkodó űrhajósokat sugározza.

Stefan Funk, a kaliforniai Stanford Egyetem asztrofizikusa, a tanulmány fő szerzője elmagyarázta, hogy a tudósok eddig két elméletet találtak protonok lehetséges eredetére: a szupernóvák tejútrendszerbeli felrobbanását, illetve a világűr más részeiben lévő fekete lyukakból érkező erős energia-kilövelléseket. Funk szerint a mostani az első alkalom, hogy feltárták a protonok gyorsulásának forrását, kimutatva, hogy galaxisunkban ezeket a sugarakat a szupernóvák felrobbanásakor keletkező lökéshullámok gyorsítják fel.

Egy másik szubatomi részecskével, a pionokkal számos alkalommal összeütközve a protonok átalakulnak, amikor a kozmikus sugarak gyorsulása kölcsönhatásba lép a szupernóvákat körülvevő gázfelhőkkel és a csillagközi anyagokkal. Ezután a pionok gyorsan lebomlanak, és speciális távcsövekkel megfigyelhető gammasugarak, a világegyetem leghatalmasabb fénylő sugárzásai keletkeznek.