Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Elvesztette a NASA a kapcsolatot az űrállomással

2013.02.19. 18:26

Megszakadt az összeköttetés a NASA földi irányítóközpontja, és a nemzetközi űrállomás között, adta hírül a CNN. Az amerikai űrkutatási hivatal specialistái houstoni idő szerint kedden reggel 9:45-kor (magyar idő szerint kedd délután) az űrállomás központi számítógépének szoftverét frissítették, amikor egyelőre ismeretlen hiba ütött be, és az ISS elveszítette a kapcsolatot a NASA kommunikációs műholdjaival. Ezzel meg is szakadt az összeköttetés az űrállomás és a földi központ között anélkül, hogy az űrhajósok elismételhették volna a híres "Houston, van egy kis problémánk" mondatot.

728119main iss034e046383 1600 1024-768
Fotó: NASA

Az ISS legénységével másfél órával később sikerült ideiglenesen újra felvenni a kapcsolatot, amikor a Föld körül keringő űrállomás éppen Oroszország felett haladt át, és a legénység be tudott jelentkezni az orosz űrhivatal kommunikációs vonalaira. A rangidős tiszt, Kevin Ford annyit üzent a lentieknek, hogy a legénység jól van, és elkezdték a tartalék számítógép beüzemelését. Jelenleg 90 percenként tudnak csak a földi irányítóközponttal beszélni, amikor éppen újra orosz terület fölé ér az ISS.

Chris Hadfield, az űrállomáson szolgálatot teljesítő egyik kanadai asztronauta egyébként éppen azzal viccelődött a Twitteren, hogy a mai program nagy szoftverfrissítés lesz, és ugyan mi baj történhet.

Magyar idő szerint este kilenc körül a NASA Johnsos Space Center központja a Twitteren jelentette be, hogy az üzemzavart elhárították, a kapcsolat helyreállt.