Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Hatszög alakba állnak a Szaturnusz felhői

2013.02.20. 16:26

Mára nagyon sok képet láthattunk a földi felhőkről, az űrhajósok akár a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről rengeteg képet készítenek az időjárási jelenségekről. Ennél jóval kevesebbet tudunk Naprendszerünk gázóriása, a Szaturnusz felhőiről.

ringshexagon cassini 1016
Fotó: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Senki sem biztos abban, hogy a bolygó felhői miért pont hatszög alakba rendeződnek. A formát a Voyager űrszondák dokumentálták a nyolcvanas években, amikor elrepültek a bolygó mellett. Korábban senki nem látott még csak hasonlót sem a naprendszerben.

A Szaturnusz Déli Sarka is elég erős forgó örvényével, Északi Sarka azonban még durvább. Erről került fel egy fotó a NASA nap képe rovatába. A bizarr felhőmintázatot a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda készítette. A képről kiderül, mennyire stabil a hatszögforma még több mint húsz évvel a Voyager után is.

Az Északi Sarkról készített animáció alapján a felhők forgás közben hozzák létre hatszögszerkezetüket. Ellentétben a Földön felfedezhető egyedi, hatszög alakú felhőkkel, a Szaturnusz mintái hat, közel azonos hosszúságú oldalból állnak. Egy ilyen hatszögbe összesen öt Föld fér bele.