Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Ilyen mélyen még sosem találtak vulkánt

2013.02.21. 17:51

Víz alatti vulkanikus kürtőkre bukkantak ötezer méteres mélységben brit kutatók a Karib-tenger fenekén. Ilyen mélyen még sehol másutt nem találtak hasonló hidrotermikus kéményeket.

A Természeti Környezet Kutatásának Tanácsának expedíciója véletlenül találtak a kürtőkre. Beszámolójukból nem derült ki, hogy mi mást kerestek távirányítású búvárhajójukkal öt kilométeres mélységben a Kajmán-árokban.

A brit Országos Oceanográfiai Központ vezető tudósa, Jon Copley bevallotta, hogy a kürtőmező felfedezése teljes meglepetéssel érte őket. "Az a szép a munkánkban, hogy bármikor sosem látott élőlényekbe és jelenségbe tudunk botlani" - mondta.

A kutatók szerint "megdöbbentő látvány, amint a kürtők sötét vizet okádnak magukból". Egyik-másik karcsú kémény tíz méter magas, és a torkukból kilövellő, füstszerűen gomolygó víz és gőz hőmérséklete eléri a 401 Celsius-fokot. "Olyan, mintha egy iparvidék füstölgő kéményeit látnánk" - jegyezte meg a búvárhajó irányítója.

A hidrotermikus kürtők létéről a 70-es évekig még csak nem is tudtak, azóta kétszáz területet térképeztek fel az óceánokban, ahol kürtők sorakoznak. A Kajmán árokban már korábban is találtak kürtőket, de nem ilyen mélyen. A most megtalált kürtők pontosan 4958 méterrel vannak a tenger szintje alatt.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft