Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Óriási aranyhalat találtak a Tahoe-tóban

2013.02.22. 12:10

Hatalmas, 45 centiméter hosszú volt és 1,9 kilogramm súlyú aranyhalat találtak a Tahoe-tóban. Az óriáshal nem volt egyedül, a tóban több mint tizenöt hasonló példányt találtak még.

Kifogta
Kifogta
Fotó: Scientific Americain

A halak nagy számából a Nevada Egyetem kutatói arra következtetnek, hogy már természetesnek érzik a környezett és szaporodni kezdtek. Ez azonban aggodalommal tölti el a kutatókat, mert az aranyhal invazív faj, felboríthatja a helyi ökológiai egyensúlyt.

Az aranyhalak valószínűleg akváriumokból kerültek oda, gyakori ugyanis, hogy a megunt akvárium halait a közeli tavakba dobják a tulajdonosok. Az nem teljesen világos még, hogy a most megtalált hatalmas halak már kifejlett példányként vagy még kishalként kerültek oda. Valójában azonban szinte mindegy, mert a kicsi halak is ugyanolyan károkat okozhatnak a helyi élővilágban.

Az aranyhal csak egy faj azok közül a nem őshonos halak közül, amelyeket a Tahoe-tóban találtak. Az új fajok azonban kiszorítják természetes környezetükből a régi, őshonos halakat. Az új halak gyors anyagcseréje például algásodást idézhet elő, ez pedig elmocsarasíthajta a tó egy részét.

A megunt halak tavakba dobása szinte nemzeti sport lett az Egyesült Államokban, egy Texasban végzett kutatás szerint az akváriumtulajdonosok jelentős része dobott már ki így halakat. A tavakban találtak már trópusi halakat, tengeri hínárokat és csigákat is.