Eszter, Eliza
EUR 383,06 Ft
USD 356,86 Ft
14 °C
24 °C

Ősi kontinens nyomait találtak Mauritiusnál

2013.02.25. 11:57

A University of Oslo legújabb kutatásai szerint az ősi kontinens darabjai az Indiai-óceán alatt találhatóak meg. A kutatók bizonyítékot találtak egy 85 millió évvel ezelőttig létezett földrészre. A Mauritia nevű földdarab még korábban levált a hatalmas kontinensről. Ez akkoriban történhetett, amikor a ma is ismert földrészek kialakulása megkezdődött.

Nagyjából 750 millió évvel ezelőttig egy hatalmas kontinens fogta össze a Föld összes szárazföldjét, ezt a szuperkontinenst a kutatók Rodiniának nevezik. Ez a legrégebbi ősi kontinens, nagyjából 750 millió évvel ezelőtt nyolc kisebb kontinensre szakadt. A kontinensek vándorlásának elmélete nem új, régóta ismert tény, hogy India például egykor Madagaszkár mellett volt, hiába választja el most a két szárazföldet több ezer kilométer.

Így nézhetett ki a Föld 750 millió évvel ezelőtt, pirossal kiemelve a most talált kontinens, Mauritia feltételezett helye
Így nézhetett ki a Föld 750 millió évvel ezelőtt, pirossal kiemelve a most talált kontinens, Mauritia feltételezett helye
Fotó: Trond Torsvik

Feltételezések ekkoriban létezett egy mikrokontinens, amely a már töredezésnek indult őskontinens két része közé ékelődött. Ez volt Mauritia.

A kutatók az óceán mélyén találtak egy földdarabot, amely évmilliókkal ezelőtt India és Madagaszkár közé volt ékelve. Mauritius partjainál talált homokot vizsgálták, a homokszemek egy kilencmillió évvel ezelőtti vulkánkitörés nyomait hordozzák, de a kutatók találtak olyan kőzetet is, amely sokkal régebbre datálható.

Trond Torsvik professzor elmondása szerint cirkont találtak, ez tipikusan olyan anyag, ami a kontinensek kérgében található. Nagyjából 1970-600 millió évvel ezelőtt keletkezhetett egy vulkánkitörés során. A professzor szerint Mauritia darabjai Mauritiusnál, mélyen a tenger alatt lehetnek.

India 85 millió évvel ezelőtt kezdett elszakadni Madagaszkártól, a fent említett mikrokontinens ekkor tört darabjaira, majd egy része elsüllyedt a tengerben. A feltételezések szerint azonban néhány darabja túlélhette. Például az Indiai-óceán közepén lévő Seychelle-szigetek alapja gránit. Valaha ezek a szigetek Madagaszkár északi részéhez tartoztak. Ahhoz, hogy biztosra állítsák, megtalálták az ősi kontinens darabjait, további kutatásokra lesz szükség.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla