Salamon
8 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Pénzért kokainozhatnak a brit egyetemisták

2013.02.25. 21:40

Minden idők legnagyobb tudományos vizsgálatát indította el a kokain hatásmechanizmusával kapcsolatban az egyik leghíresebb brit egyetem, a londoni Kings College. Az iskola önkénteseket toboroz a kísérlethez, és ehhez a saját diákjaihoz fordult segítségért. Nem kis online visszhangot, és konzervatív brit körökben felháborodást váltott ki az a köremail, amit az egyetem több száz diákja kapott meg, és amiben a kutatócsoport arra bíztatja őket, hogy a tudomány érdekében fogyasszanak kokaint, amit természetesen ingyen kapnak, és a kísérletért még pénzt is kapnak ráadásul.

A jelentkezőket alaposan megszűrik, nem vehet részt a kísérletben például orvostanhallgató, de olyanok sem, akik egyébként is használnak drogot. A kísérleti alanyoknak vállalniuk kell többek között, hogy 120 napon át nem festik be vagy vágatják le a hajukat, és az ellenőrzött körülmények között történő kokainfogyasztás után rendszeresen vér-, vizelet-, haj- és izzadságmintákat vesznek tőlük. A kísérletben az egyetemet a St Thomas' Hospital kórház toxikológiai osztálya segíti.

A kutatók azt remélik, a vizsgálat által jobban megértik, hogyan működik a drog, és hogyan változtatja meg az ember szervezetét. A kísérlet megkapta az engedélyt a London Westminster Research Ethics Committee szervezettől, ami azt vizsgálja, hogy egy-egy tudományos kutatás megfelel-e az etikai normáknak, és nem sért-e személyiségi, vagy más jogokat.

A kokain a második legnépszerűbb drog Nagy-Britanniában a marihuána után, becslések szerint 700 ezren élnek vele az országban. A közel 200 éves Kings College Oxford és Cambridge mellett a leghíresebb és legjobb brit egyetemek közé tartozik (2012-ben Európa 12. legmagasabb színvonalú egyeteme volt az EU toplistája szerint), tíz Nobel-díjas tudóst adott eddig a világ tudományos életének. Az egyetem orvosi kara híres arról, hogy a drogokkal kapcsolatban úttörő kutatásokat végez, nagy visszhangot váltott ki például a drogfüggőségre való hajlam genetikai okait vizsgáló kutatásuk, illetve az ajánlásaik azzal kapcsolatban, hogy milyen szerek legalizálása lenne hasznos.