Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Pingvinfiókákra támadnak a denevérek

2013.02.25. 11:06

Egy filmes stáb a perui Atacama-sivatag közelében készített dokumentumfilmet a Humboldt-pingvinek és más fajok együttéléséről. Arról már korábban is lehetett hallani, hogy a vámpírdenevérek megtámadják a pingvineket, de erre mostanáig nem találtak bizonyítékot.

A Humboldt-pingvinek Dél-Amerika partvidékén élnek, ahol szabadon vadászhatnak halra a hideg vízben. A forgatócsoport által kiválasztott helyszínen különösen gazdag a tengeri élővilág: itt gyakran az is megfigyelhető, ahogy a húszezresre becsült oroszlánfóka-kolónia pingvinekre vadászik.

A kicsik könnyű célpontok

A stáb tagjai megfigyelték, hogy az itt élő vámpírdenevérek gyakran megtámadják az oroszlánfókákat, de ahhoz speciális felszerelésre volt szükség, hogy a pingvinek vérét szívó állatokat is filmre vegyék. A dokumentumfilm producere, Matthew Gorrdon elmondta, hogy amikor nekiláttak a forgatásnak, kételkedtek abban, hogy egyáltalán láthatnak ilyet. Gordon a BBC Nature-nek azt nyilatkozta, hogy a helyi tudósok látták a pingvinek lábán a harapásnyomokat, senki nem tudta bizonyítani, hogy mi történt, mivel sosem láttak arra utaló jelet, hogy a denevérek a pingvinekre támadnának.

A pingvinek sötét barlangjában elrejtőzött stáb türelmesen várt, hogy filmre vehessék a szokatlan jelenséget. Az operatőr, Jim Clare speciális infravörös optikát használt a felvételhez, hogy a sötétben is észlelhessék, ha a denevérek a pingvinekre támadnának. Végül sikerrel jártak: Clare beszámolója szerint észrevették, hogy az állatok furcsán reagáltak valamire a földön, és az ideges csapkodásuk elárulta, hogy valami zavarja őket. A kamerát a megfelelő pontra fókuszálták, és tovább figyeltek; néhány óra múlva észrevették, hogy egy, az egyik pingvin lábába harapó vámpírdenevér szemében megcsillan a fény.

A stáb néhány hét alatt filmre vette a denevérek táplálkozási szokásait. Gordon elmondta, hogy a pingvinek óvatos és éber állatok, ezért a denevérek általában türelmesen vártak, amíg egészen sötét nem lett. A denevérek még ilyenkor is ritkán harapták meg a felnőtt állatokat, akik jobban tudatában voltak a veszélynek, így inkább a kiszolgáltatottabb, óvatlanabb fiókákat célozták meg.

A szóban forgó dokumentumfilm-sorozat, a Penguins: Spy in the Huddle február 25-től kerül adásba a BBC One csatornán.