Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Eladó egy Nobel-díj

2013.02.26. 00:17

A 2004-ben, 88 éves korában elhunyt brit biológus, Francis Crick családja úgy döntött, elárverezik a tudós Nobel-díját, amit 1962-ben kapott két kollégájával, James Dewey Watsonnal és Maurice Hugh Frederick Wilkins-szel megosztva a DNS-molekula szerkezeti modelljének megalkotásáért. A dezoxiribonukleinsav kettős spirálját 1953-ban modellezték le, és fényképezték le a molekulát röntgenes megoldással a Cambridge-i egyetemen, a világ legrangosabb tudományos díjat viszont csak közel egy évtizeddel később kapták meg érte.

Kindra Crick, a tudós 36 éves unokája azzal indokolta a díj eladását, hogy a nagyapja sosem volt kérkedő típus, a Nobel-díját sem vitrinben, hanem egy páncélszekrényben elzárva tartotta. Kindra saját bevallása szerint sosem látta a 23 karátos aranyból készült trófeát, és azt nyilatkozta, a családi széfnél biztosan jobb helye lesz egy múzeumban vagy egy tudományos gyűjteményben, ahol inspirálni tudja a tudósok következő generációját. A család a díj eladásából befolyó összeg nagy részét amerikai és brit tudományos alapítványoknak ajánlja fel, a maradékból pedig a Francis Crick Institute néven Londonban létrehozott orvosi kutatóintézet kapja.

A Nobel-díj kikiáltási ára 500 ezer dollár, de szakértők szerint a licit akár ötmillióig is elmehet. Az aukciót április 10-én tartják New Yorkban.