Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

800 millió forint egy debreceni kutatásra

2013.02.26. 13:48

A Debreceni Egyetem projektvezetői bejelentették, hogy alakemlékező, a környezeti hatásokhoz könnyen alkalmazkodó szervetlen anyagok tervezésére és előállítására indult kétéves kutatómunka az intézményben, 800 millió forint uniós támogatással. Kéki Sándor szakmai vezető elmondta, hogy a szintetikus intelligens anyagok megjavíthatják magukat, és alkalmazkodnak a külső hatásokhoz, anélkül, hogy szerkezetükben és fő tulajdonságaikban megváltoznának.

Kéki arra is felhívta a figyelmet, hogy egy ilyen komplex kutatómunkához a különböző tudományterületek együttműködése és közös munkája szükséges. Debrecenben az egyetem általános orvosi kara, a műszaki kara, természettudományi kara, továbbá az MTA Atommagkutató Intézete vesz részt benne. A hat kutatócsoport és két konzorciumi partner projektjei közt az alakemlékező anyagok vizsgálata mellett lesz fotonikai és plazmonikai eszközök fejlesztése, nanoszerkezetű részecskék vizsgálata, mechanikai szilárdság- és törés vizsgálat, mágneses zajmérési módszerek fejlesztése, továbbá fémhabok fogászati és ortopédiai alkalmazásának vizsgálata.

Sailer Kornél, a DE Természettudományi Karának dékánja szerint a kutatásban részt vevő hallgatók megfelelő anyagtudományi ismeretekkel léphetnek majd az ipari szektorba. Mint elmondta, a hasonló projektek tudják kizárólagosan biztosítani azt, hogy a legjobb kutatók Debrecenben és az országban maradjanak, így ezen a téren minden pályázati lehetőség közvetlenül is a magyar felsőoktatás és az ipar hasznára válik.

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke kiemelte, hogy a költségvetési elvonások időszakában a kutatás-fejlesztésre kizárólag ezek az uniós projektek nyújthatnak támogatást. A most indult projekt hosszú távra is biztos alapokra helyezi az anyagtudományi kutatásokat a Debreceni Egyetemen.