Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Lakható lehet a tau Ceti egyik bolygója

2013.02.28. 11:00
Több mint hatezer mérési adat és modellezési eredmények alapján a legközelebbi, Naphoz leginkább hasonlító csillag, a τ Ceti (tau Ceti) körül öt bolygó keringhet, ezek közül az egyik ráadásul a lakhatósági zónában.
121219084102-large
Fotó: University of Hertfordshire

A 12 fényév távolságra lévő, szabad szemmel is jól látható τ Ceti a legközelebbi, színképtípusát tekintve a Naphoz leginkább hasonlító, nem többes csillag. Egy nemzetközi kutatócsoport Mikko Tuomi, a Hetfordshire Egyetem kutatójának vezetésével három különböző műszerről (ESO 3.6m HARPS, 3.6m AAT AAPS, Keck HIRES) származó, több mint hatezer mérési adat és az eddigieknél érzékenyebb jeldetektálási eljáráson alapuló modellszámítás alapján azt állapította meg, hogy a csillagnak öt planétából álló bolygórendszere van, melyben a tagok tömege 2 és 6 földtömeg közötti. A τ Ceti családja az eddig detektált legkisebb tömegű bolygórendszer.

Az „e” jelű planéta 0,55 csillagászati egység sugarú pályán 168 nap alatt kerüli meg a Napnál kicsit kisebb és halványabb csillagát, így vélhetőleg annak lakhatósági zónájában kering. Érdekesség, hogy a felfedezést eredményező, új zajmodellezési eljárást Hugh Jones (University of Hertfordshire) szerint azért a τ Ceti-n próbálták ki, mert az gondolták róla, hogy a radiálissebesség-adataiban egyáltalában nincs periodikus jel.

Az eddig azonosított, körülbelül 850 exobolygó közül különösen értékesek azok, melyek a Naphoz nagyon hasonlító, közeli, azaz fényes csillagok körül keringenek. James Jenkins, a Hetfordshire Egyetem kutatója szerint a τ Ceti planétái esetében már a nem túl távoli jövőben lehetséges lesz például a légkörük részletes analízise. Steve Vogt, a Kalifornia Egyetem csillagásza úgy véli, az új felfedezés is megerősíti azt az egyre inkább terjedő nézetet, hogy gyakorlatilag minden csillag rendelkezik bolygókkal, és a Tejútrendszerben sok-sok földméretű, lakhatósági zónában keringő planéta van, melyek bárhol előfordulhatnak, akár még a közvetlen szomszédunkban is.

Az egyre növekvő adathalmazon alapuló statisztikák ugyanakkor azt mutatják, hogy a természet inkább a többes rendszereket preferálja, melyekben a keringési idők száz napnál rövidebbek. Mivel a sajátunkban az ennek megfelelő Merkúr-pályán belül nincs nagy égitest, a Naprendszer bizonyos értelemben különc, nem tipikus bolygórendszer.  • Vennék
  • Hírek