A kozmikus sugárzás ütötte ki a Curiosityt

2013.03.04. 08:51

Nem kell aggódni a földi irányítás által biztonsági üzemmódba kapcsolt Curiosity Mars-járó miatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei szerint: a rover napokon belül gond nélkül folytathatja küldetését.

A NASA kutatói szerdán észlelték a Curiosity számítógépes meghibásodását: a szerkezet nem kapcsolt alvó üzemmódba, miután befejezte aznap a munkát. A szakemberek – mint ahogy azt szombaton bejelentették – ezért úgy döntöttek, a jármű irányítását az erre a célra fenntartott tartalékszámítógépre bízzák.

A Curiosity korábban már használta a B-oldalnak is nevezett pótvezérlést, ez működött a Marsig tartó utazás közben, a felszínre érve kapcsolták csak be az A-oldalt. A szakemberek azon dolgoznak, hogy az eredeti főszámítógépet most olyan állapotba hozzák, hogy megbízható tartalékként számíthassanak rá egy hasonló helyzetben. A Mars-járó egyelőre nem végez tudományos munkát, aktivitását minimálisra csökkentették.

725557main pia16764-43 946-710
Fotó: Curiosity rover / NASA / JPL

A kutatók azonban hangsúlyozták, nincs ok aggodalomra, a szerkezet egy héten belül újra rendben fog működni és nem lesz szükség a tartalék vezérlésre. A meghibásodást vélhetően a kozmikus sugárzás okozta, legalábbis más küldetések esetében ez szokott lenni a probléma – mondta el Richard Cook, a marsi laboratóriumot működtető projekt vezetője a National Georgraphic című folyóiratnak.

A szakember szerint az ilyen jellegű problémák más szondáknál is rendszeresek, a Curiosity azért bírta hét hónapon át meghibásodás nélkül, mert jóval bonyolultabb és kifinomultabb, mint a korábban használt szerkezetek. A 2,5 milliárd dollár összköltségvetésű Mars-járóval kapcsolatban ez az első komolyabb hiba a tavaly augusztusi landolás óta.  • Hírek
  • Személyi kölcsön