A majmok is figyelik a formákat

MTI/Index
2013.03.04. 11:31

A csuklyásmajmok szándékosan a lapos oldalukon helyezik le a pálmadiót, hogy szilárdan feküdjenek, mielőtt feltörnék őket – jöttek rá amerikai kutatók, akik szerint a jelenség azt bizonyítja, hogy az ember távoli rokonai tapasztalati úton gyűjtenek információt eszközeik minél hatékonyabb használatára.

Dorothy Fragaszy, a Georgiai Egyetem tudósa munkatársaival a táplálékszerzéssel foglalatoskodó csuklyásmajmokat figyelt meg. Kiderült, hogy az apró állatok jóval gyakrabban fektették lapos oldalukra a diókat, mint az a véletlenszerű elhelyezésből következett volna. Mi több, néhányszor a felszínhez ütögették a csonthéjas termést, hogy az ne mozdulhasson el, és csak azután engedték el, ha már elégedettek voltak.

A kutatók úgy vélik, hogy a majmok figyelmet fordítanak arra, hogy a dió – az optimális eszközkihasználás érdekében – szilárdan illeszkedjen a töréshez szolgáló felülethez, és annak megfelelően járnak el a továbbiakban, olvasható a ScienceDaily.com hírportálon. Az észrevételt követően egy párhuzamos kísérletben az is kiderült, hogy ha embereket kérnek meg arra, hogy letakart szemmel, vakon helyezzenek el úgy egy diót, hogy azt minél egyszerűbben meg lehessen törni, az emberek is a majmoknál látott mozdulatokhoz hasonlókkal igyekszenek ezt elérni.  • Hírek
  • Hírek