11 ezer éve nem volt ilyen meleg

2013.03.08. 17:28

A világ 73 helyszínéről származó adatok alapján a kutatóknak sikerült rekonstruálniuk a Föld hőmérsékleti történetét egészen a legutóbbi jégkorszakig visszamenőleg, és arra a megállapításra jutottak, hogy a bolygó felszíne ma melegebb, mint az elmúlt 11300 év nagy részében volt.

A szakemberek a globális átlaghőmérsékletek rekonstrukciójából azt a következtetést vonták le, hogy a legnagyobb és leggyorsabb klímaváltozás az elmúlt évszázadban ment végbe. A kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakot követő meleg periódus, a holocén nagyjából ötezer évvel ezelőtt érte el hőmérsékleti csúcsát, amelyet aztán lehűlés követett. Ez a tendencia azonban mintegy száz évvel ezelőtt drámai és hirtelen fordulatot vett: a globális átlaghőmérsékletek olyan magasságokba szöktek, amelyekre évezredek óta nem volt példa.

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint amennyiben a szén-dioxid-kibocsátás tovább növekszik - még ha olyan mérsékelt szinten is, amelyet néhány klimatológus jósol -, a globális átlaghőmérsékletek 2100-ra olyan magasságokat fognak elérni, amelyekre nem volt példa az első civilizációk megjelenése óta. "Olyasvalami felé tartunk, amely távol áll mindentől, amelyet az elmúlt tízezer évben láttunk" - mondta a tanulmány társszerzője, Jeremy Shakun, a Harvard Egyetem munkatársa.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatójaként dolgozó Shaun Marcott vezető szerző szerint a múltbeli globális átlaghőmérséklet-változást vizsgáló korábbi tanulmányok főleg az elmúlt kétezer évre koncentráltak. Azáltal, hogy a kutatók most a legutóbbi jégkorszakig visszamenőleg rekonstruálták az átlaghőmérsékleteket, lehetővé vált a mai klíma szélesebb kontextusban való vizsgálata.

A vizsgált fosszíliák kémiai és fizikai sajátosságai megbízható értékekkel szolgálnak az adott terület egykori felszíni hőmérsékleteinek jellemzőiről. Az eredmények alapján a globális átlaghőmérsékletek fokozatosan növekedtek a legutóbbi jégkorszakot követő nagyjából hatezer évben, méghozzá a Föld tengelymozgásában bekövetkezett változások nyomán, amelyek több napsugárzást eredményeztek az északi féltekén a nyári hónapokban. Ez a melegedési folyamat ötezer évvel ezelőtt tetőzött, majd az ekkor megindult lehűlés 0,8 Celsius-fokkal csökkentette a globális átlaghőmérsékletet. A 20. század kezdetén azonban a folyamat megfordult, és 0,8 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-növekedés következett be, ezúttal nem évezredek, hanem évtizedek alatt.  • Tippek
  • Babaváró hitel