Létezhetett élet a Marson

2013.03.12. 21:13

A Curiosity Mars-járó teljesítette küldetése fő feladatát, és bizonyítékot talált arra, hogy a bolygó valaha alkalmas lehetett a földihez hasonló életre - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján a NASA. Az amerikai űrhivatal specialistái elmondták, hogy a Mars-járó februárban vett talajmintáinak elemzése során megtalálták az élet kialakulásához szükséges összes kémiai összetevőt: ként, nitrogént, hidrogént, oxigént, foszfort és szenet. Ez, a korábban már bizonyított víz jelenlétével együtt azt támasztja alá, hogy minden körülmény adott volt, hogy a jelenlegi ismereteink szerinti legegyszerűbb élő organizmusok kialakuljanak a bolygón.

Az űrkutatók elmondták, hogy a talajminták abból az időből származnak, amikor a ma vörös bolygóként ismert Mars még szürke volt. A felfedezés pár hónappal azután történt, hogy a Curiosity szerves anyag jelenlétét regisztrálta a bolygón, és alig két héttel azután, hogy a mozgó laboratórium fedélzeti számítógépe átmenetileg elromlott.

A NASA illetékesei siettek leszögezni, hogy a felfedezés nem az élet nyomainak megtalálásáról szól, csak arra bizonyíték, hogy a bolygó egykor az életre alkalmas körülményeket kínált - ez pedig tudományos szempontból történelmi jelentőségű dolog.  • Tippek
  • Bankszámla