Friderika
9 °C
18 °C

Mindenhol vannak denevérevő pókok

2013.03.18. 12:52

Az Antarktiszon kívül mindegyik kontinensen vannak denevérfogó pókok, ami meglepő, mert a repülő emlősöknek alig van természetes ellenségük, csak néhány bagoly, sólyom és kígyó vadászik rájuk. Ugyanakkor az is tény, hogy a világ több mint ezerkétszáz denevérfaja vonzó lehetőség a ragadozóknak.

vespertilionid-bat
Fotó: Carol S.K. Liu / AFCD

Nagy ritkán gerinctelenek is fogyasztanak denevért. A barlangok talaján élő csótányok megeszik a földre lehullott fiatal egyedeket, Venezuelában egy óriási százlábú öli meg és falja fel őket, a Karib-tenger térségében pedig láttak olyan barlangban élő pókot, amely elpusztult egyedekkel táplálkozik. A denevérek néha véletlenül is hálóba keverednek.

A denevéreket fogyasztó hálószövő Argiope savignyi és a tarantulákhoz tartozó Poecilotheria rufilata pókfajokról készült friss tanulmányok alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy a pókok sokkal gyakrabban vadásznak denevérekre, mint azt korábban gondolták. Kielemezték az elmúlt száz évben született tudományos munkákat, amik pókokról és denevérekről szólnak, a szakértőkkel készült interjúkat, valamint átnézték a netezők által megosztott képeket és videókat. A kutatómunkával összesen ötvenkét olyan esetet találtak, amikor pók evett denevért.

Az ismert denevérevő pókfajok 90 százaléka a melegebb égövekben él, harmaduk az egyenlítő környékén. A jelentett elfogások 88 százalékában hálószövő pókok vadászták le a denevéreket. Egy óriási trópusi pókfaj, amely lábaival együtt 10-15 centiméter széles, másfél méter széles hálóval kapja el a repülő emlősöket. Costa Ricában és Panamában találtak olyan pókokat is, amelyek a denevérkolóniák közelében feszítették ki a hálójukat.

A hálóba került denevérek általában 10-24 centiméter szárnyfesztávolságúak, és néha egyszerűen a kimerültség, éhezés vagy dehidratáltság okozza vesztüket. Sok esetben azonban megfigyelték, hogy a pókok aktívan megtámadták, megölték és elfogyasztották áldozatukat. A denevérek a hanglokátorukkal érzékelni tudják a hálókat, amik közül csak a legerősebbek nem szakadnak szét a becsapódás után. A pókoknak mégis megéri energiát fektetni a háló megerősítésébe, mert még a legkisebb, alig kétgrammos denevér is nagy lakomának számít. A Nephila pilipes pókfaj egy egész nap alatt tizedennyi rovart fog ki a hálójával.