Csongor
0 °C
9 °C

Mozaikfotó készült a marsi Mount Sharpról

2013.03.18. 16:53

Lenyűgöző mozaikfotót tett közzé az amerikai űrkutatási ügynökség a marsi Aeolis-hegyről (Mount Sharp) a Curiosity marsjáró készített felvételek összevágásával. A vöröses színben játszó, rétegzett szerkezetű hegy öt kilométerrel magasodik a Gale-kráter fölé, és a Curiosity marsi útjának végső célját jelenti. A felvételeket a tudományos berendezés még tavaly szeptemberben készítette.

mars
Fotó: NASA/JPL-Caltech/MSSS

A NASA szakemberei a mozaikfotót a fehérkiegyenlítés módszerével állították össze, aminek eredményeként a Mount Sharp ragyogó kék ég előterében látható. A földi fényviszonyok mesterséges megteremtése nélkül az emberi szem barnásnak látná a marsi égboltot.

A marsjáró február elején vett mintát a kráter erezett és szemcsés üledékes kőzetéből, amelynek formáját valaha víz alakíthatta. A NASA szakemberei a kőzet elemzésekor többek között kén, nitrogén, foszfor és szén nyomaira bukkantak: olyan kémiai anyagokra, amelyek az élet keletkezésénél fontos szerepet játszanak. John Grotzinger, a Curiosity-program vezető kutatója közölte azt is, hogy a víz, amely egykoron a Marsnak ebben a térségében folyt, valószínűleg iható volt.