Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Újraélesztenek egy kihalt békafajt

2013.03.18. 13:18
Gyomorköltő béka
Gyomorköltő béka
Fotó: Australian Government Department of the Environment, Water, Heritage and the Arts

Igazán különleges állatfajt veszített el a világ harminc évvel ezelőtt, az egyetlen olyan békát, amely az emésztőrendszerében neveli fel az utódait. Az ausztráliai Queensland igen szűk területén őshonos faj kipusztulását nem közvetlenül az ember okozta, hanem paraziták, az élőhely szűkülése, invazív növények, valamint egy gombafaj. Mindkét alfaja kihalt, de a Newcastle Egyetem kutatói elhatározták, hogy klónozási módszerekkel újra életre keltik az állatot.

A szomatikus sejtmag átvitel (SCTN) módszerével nagy előrelépést értek el, sikerült létrehozni a kihalt állat embrióját. Gyakorlatilag találtak egy rokon békafajt, amely szintén azon a területen él, deaktiválták a petéit, és kicserélték azokat a kihalt béka petéire. Ezt pedig annak köszönhetően tudták megtenni, hogy teljesen hétköznapi mélyhűtőkben nagyon sok egyedet konzerváltak, és ezekből sikerült jó minőségű örökítőanyagot kinyerni.

A peték osztódni kezdtek és eljutottak egy korai embrionális állapotig, de itt megállt a folyamat, és sajnos nem élték túl a kísérletet. Azt azonban sikerült bebizonyítani, hogy az embriók az emésztőrendszerben utódot nevelő békafaj génjeit hordozzák, tehát valóban sikerült életre kelteni a fajt. A kutatók szerint innentől már nem biológiai, hanem technikai probléma, hogy sikerüljön felnevelni néhány kifejlett egyedet.

A béka petéi egyébként egy prosztaglandin nevű anyaggal vannak bevonva, amely leállítja a szülőben az emésztősav termelését, így az állat gyomra valóban biztonságos hellyé válik a poronytok számára.