Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Vízre utaló jeleket talált a Curiosity

2013.03.19. 16:29

Bár a marsi Gale-kráter most száraz, egykor egészen biztosan vizes és nedves volt a terület. A Marsot kutatók szerint erre lehet következtetni a Curiosity által talált kőzetekből. A Mars-járó egy hónappal ezelőtt fúrta meg a kőzetet, ezeket a mintákat elemzik most a NASA szakemberei.

734592main PIA16794-946
Fotó: NASA

A Curiosity infravörös kameráinak a segítségével megvizsgálták a kőzetekben futó erezetet és víz nyomait találták. A kőzetek többségében találtak ilyen jeleket, ebből következtetnek arra, hogy a területen egykor sok lehetett a víz.

A felfedezés azért fontos, mert megerősíti azt a feltételezést, hogy a Gale-kráterben a körülmények alkalmasak lehettek az élet kialakulásához. A Curiosityt irányító csapat egy hete jelentette be, hogy a körülmények megfelelőek lehetnek mikroorganizmusok túléléséhez.

A Curiosity jelenleg éppen pihen egy meghibásodás miatt. A kényszerpihenő tovább tart, mint korábban tervezték, de a tervek szerint néhány nap alatt megjavítják a Mars-járót. Utána folytathatja a fúrásokat és kőzetek gyűjtését.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek