Móric
9 °C
15 °C

Protonterápiára építene Debrecen

2013.03.20. 16:19

Egy protonterápiás kutató és gyógyító központ létrehozása lehet a következő évek legnagyobb debreceni beruházása, a város pedig tovább halad a magas hozzáadott értékkel dolgozó iparágakra épülő stratégiáján - mondta Kósa Lajos (Fidesz-KDNP) polgármester szerdán Debrecenben a tudományos újságírók regionális találkozóján.

A politikus elmondta, hogy a közvetlenül mintegy 30 milliárd forintba, a kiegészítő beruházásokkal pedig ennek kétszeresébe kerülő központ a Debreceni Egyetem (DE) és az MTA Atommagkutató Intézetének tudományos munkájára és szakembergárdájára épülhetne.

Rákra lőnek protonnal

A protonterápia során károsult szövetet (általában tumort) bombáznak protonnyalábbal. Előnye, hogy sokkal pontosabban lehet célozni a sugárzást, mint más külső radioterápiás módszerekkel. Hátránya, hogy szélsőségesen drága a beavatkozás, a wikipedia szerint egyetlen páciens kezelése akár 11-12 millió forintra is rúghat, tehát körülbelül kétszer drágább a többi sugárkezelési módszernél.

Kósa Lajos kiemelte, a városvezetés számára 1998-ban világossá vált, hogy a hagyományos, több esetben a szocialista rendszerből örökölt iparágak (malomipar, házgyár, húsipar és az ezeket kiszolgáló gépipar) nem tarthatók fenn. Helyette az egyetem és más oktatási-kutatási háttérbázisra épülő iparágakat kellett "hagyományból, lehetőségből és kényszerből" a városba hozni - mondta.

Debrecenben azóta több ezer munkahely jött létre az infotechnológiai iparban, a műszergyártásban és a gyógyszeriparban. További lehetőség a DE Orvos- és Egészségtudományi Centrumában a térítéses gyógyellátás feltételeit megteremteni, elsősorban külföldieknek - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy számos városi középiskolában indítottak két tannyelvű képzéseket a szakemberek biztosítására.

A polgármester egyben rendkívül fontosnak nevezte a városban tanuló több ezer külföldi diákot, akiknek a fogyasztása jelentősen hozzájárul a város gazdaságához. "Fontos, hogy az ide érkezők ne érezzék úgy, hogy a sivatagba jöttek", ezért olyan urbanisztikai fejlesztéseket hajtottak végre - elsősorban a kultúra és a sport terén - amely élhető várossá teszi Debrecent és minden szabadidős tevékenység színvonalas folytatását biztosítja. A közlekedésfejlesztés Kósa Lajos szerint szintén elengedhetetlen a gazdaságfejlődés terén, és mérföldkőnek nevezte a tavalyi évet a menetrendszerű légi forgalom elindulása miatt.