Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Milliókat kap, aki cáfolja a bibliai teremtést

2013.03.28. 18:14

A kreacionizmus amerikai iskolájának egyik ismert alakja, Dr. Joseph Mastropaolo kihívást intézett a világ tudósaihoz: 10 ezer dollárt (bő kétmillió forint) ajánlott fel annak, aki egy független bíróság előtt, cáfolhatatlan tudományos tényekkel bizonyítja az evolúció elméletének helyességét. A vitában Dr. Mastropaolo képviselné a másik oldalt, ő amellett érvelne, hogy nincs evolúció, és a földi élet eredetét szóról szóra pontosan leírja a bibliai teremtéstörténet. A teljes képhez hozzátartozik, hogy Mastropaolo a doktori címét nem teljesen a témába vágó tudományágban szerezte, hanem kineziológiából, vagyis mozgástudományból.

A vitát a kreacionista szószóló egyfajta fogadásként képzeli el, vagyis az evolúció mellett érvelő tudósnak szintén le kellene tennie a tízezer dolláros tétet, és aki meggyőzi a bíróságot, tehetné zsebre a húszezer dollárt a végén. Hogy a bíróság kikből állna, az egyelőre homályos (Mastropaolo egy listát emleget, amit elfogulatlan és magasan képzett bírókból állított össze, ezekből válogatna a vitapartnerével esküdtszéket), de az biztos, hogy az ítélet nem számítana hivatalos amerikai szövetségi döntésnek, vagyis nem lehetne precedensként hivatkozni rá későbbi jogi ügyekben.

A tudományos közvélemény Darwin evolúcióelméletét sokszorosan bizonyított ténynek tartja, ezért nem is valószínű, hogy komolyan vehető tudós leáll vitatkozni a kreacionistákkal - hiszen azzal, hogy vitáznak és egyenrangú félként kezelik őket, csak reklámot csinálnak nekik. Közvéleménykutatások szerint Amerikában a lakosság több mint 40 százaléka hisz abban, hogy a bibliai teremtés története szóról szóra megtörtént. A kreacionisták évek óta azt próbálják elérni, hogy a teremtést tudományos alternatív teóriaként tanítsák az iskolákban.  • Vennék
  • Hírek