Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

101 új ormányosbogárfajt azonosítottak

2013.03.29. 15:55

Egy új DNS-gyorsteszttel 101 új ormányosbogarat azonosítottak Pápua Új-Guineában német tudósok. „Nagyfelbontású felvételeket is készítettünk a bogarakról, és ezeket egy rövid leírással együtt elhelyeztük egy Wikipédia-oldalon. A módszer ötször gyorsabb, mint a fajok meghatározására alkalmazott hagyományos eljárás" - mondta Alexander Riedel, a Karlsruhei Természettudományi Múzeum rovarkutatója.

Az eljárást a ZooKeys és a Frontiers in Zoology című szaklapokban mutatták be. Bár a módszer nem teljesen új, eddig az állatokat elsősorban külső ismertetőjegyeik alapján sorolták be. „A számos különböző ormányosbogárfaj esetében ez olyan, mint egy mikroszkóp alatt, ezernyi kártyával játszott memóriajáték. Az ember hamar elveszíti a fonalat." - fejtette ki Riedel. A DNS-elemzés gyors és jó besorolás lehetőségét adja, a részletes fotók pedig kiegészítik az alaktani leírásokat.

Kihalhatnak

A szakértő szerint a módszer elsősorban azoknál a rovaroknál hasznos, amelyek külsőleg nagyon hasonlítanak egymásra, genetikailag viszont különbözőek. A világon élő százezer ormányosbogárfaj leírása az eredeti módszerrel belátható időn belül lehetetlen lenne. Nem árt azonban sietni a munkával, mert sok ormányosbogárfajt a kihalás veszélye fenyegeti. Az esőerdőket rohamtempóban vágják ki, helyükre olajpálma-monokultúrákat telepítenek.

A szakértők a névadásban is különleges módszert alkalmaznak. Hogy az országhoz illő neveket találjanak, a telefonkönyvet hívják segítségül: sok új fajt a pápuai telefonkönyv alapján neveznek el. Riedel például a Trigonopterus moreaorum nevet a Morea családnév alapján adta az egyik alfajnak.