Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Pár évtized alatt kizöldül az Északi-sarkkör

2013.04.01. 21:31

Most még a jég hófehér birodalma az Északi-sarkkör, de hamarosan zöldellő bokrok és fák veszik át a terepet, és a megváltozott környezet tovább fokozza majd a globális klíma felmelegedését. Akár ötven százalékkal is megnőhet a vegetációval fedett terület nagysága a következő évtizedekben, írja egy vasárnap kiadott tanulmány, ami a Nature Climate Change tudományos kiadványban jelent meg. A felmelegedésnek hála a hegységekben is magasabbra tud felkapaszkodni a növényzet.

A legnagyobb gondot az jelenti, hogy a földfelszín új borítása több hőt nyel el. A fehér hó visszaverte a napsugarakat, de a zöld szín a nagyfény nagyobb részét elnyeli, és ezzel melegíti a környezetet. Bár a növények szén-dioxidot is felvesznek a levegőből, ez nem egyenlíti ki a színváltozás káros hatását. Scott Goetz, a tanulmány fő szerzője szerint mindez nagyobb felmelegedést eredményez, mint amire a korábbi modellek alapján számítottak.

Az északi régiókat meghódító növényzetet pedig állatok is követik majd. Például nagy esély van rá, hogy a vándormadarak a sarkkör területén is megjelennek. 2050-re Szibériában több száz kilométerrel északabbra húzódik majd az a határ, amelytől kezdve már fák is nőnek.

Jég a vízben

Eközben a Déli-sarkkörnél egészen másfajta változások mennek végbe, ott egyre több jég alakul ki a tengerek felszínén. A Nature Geoscience tudományos lapban publikált cikk szerint ennek az oka az Antarktisz felszínén elolvadó jégben keresendő. A jeges kontinens jégrétege alatt édesvíz csordogál a tengerbe. Ennek az olvadéknak kisebb a sűrűsége, ugyanakkor nagyon hideg vízről van szó, ami azt jelenti, hogy az óceán felső rétegében marad és télen nagyon könnyen megfagy. A Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársai szerint ez okozza a látszólag ellentmondásos jelenséget, hogy a globális felmelegés kiterjedtebb jegesedést okoz.

Ezek a változások várhatók az Északi-sarkkörnél. A zöld szín több fát, a lila több bokrot jelent.
Ezek a változások várhatók az Északi-sarkkörnél. A zöld szín több fát, a lila több bokrot jelent.

A klímakutatókat korábban zavarba hozta az a megfigyelés, hogy az Antarktisz körüli tengeri jégréteg kiterjedése 1985 óta évtizedenként körülbelül 1,9 százalékkal nőtt, noha az északi Arktisznál ennek az ellenkezője történik, olvad a jég.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?