Stefánia
0 °C
3 °C

Bólogató fóka bizonyítja az állati ritmusérzéket

2013.04.02. 11:27
Egy, a neki lejátszott zene ritmusára bólogató oroszlánfóka megfigyelése bizonyítja, hogy az állatok ritmusérzéke nincs összefüggésben azzal, hogy mennyire fejlett hangképző szervekkel, esetleg hangutánzó képességgel rendelkezik.

Egy kaliforniai tengerbiológiai intézet tagjai egy Ronan nevű, hároméves oroszlánfókát tanítottak be arra, hogy bólogatással kövesse a hallott zene ritmusát, és ez annak ellenére sikerült neki, hogy az oroszlánfókák közismerten nem túl széles hangrepertoárral rendelkező állatok.

Az állat hat különböző kísérletben mutatta meg ritmusos fejlóbálási képességeit. Peter Cook, a kísérleteknek helyet adó Long Marine laboratórium munkatársa elmondta, hogy a tudomány a táncot eddig jellegzetesen emberi tevékenységnek tartotta, bár néhány madárfajnál már korábban is megfigyelték, hogy bólogatnak, ha zenét hallanak, a szakemberek ezt a jelenséget a hangutánzási képességgel kötötték össze. „Most kiderült, hogy az emlősök is képesek reagálni a különböző típusú és tempójú hangokra és zenékre” – mondta Cook.

Ritmusérzéke van, ízlése nincs

A kiképzés elején a fóka még az oktató kézmozdulataira figyelt, amit később egy nem zenei hanggal helyettesítettek. A jól lekövetett ritmusokat az oktatók hallal jutalmazták. Ronant John Fogerty „Down on the Corner” című számával tesztelték le először. Amikor a fóka erre már megfelelően reagált, a kutatók lemezt váltottak, és két ismert popszámmal mérgezték a fóka elméjét. Az egyik az Everybody című dal a Backstreet Boystól, a másik pedig a Boogie Wonderland az Earth, Wind and Fire-től. A fóka rögtön követte az új dalok ritmusát, anélkül, hogy korábban egyszer is hallotta volna őket. Az is kiderült, hogy Ronan a Boogie Wonderlandben hallható öt eltérő sebességet és ritmust is képes követni.

A Journal of Comparative Psychology című szaklapban lehozott tanulmány szerint a fóka fejlóbálásként jelentkező tánca folyamatosan fejlődött, ahogy egyre többször hallgatta meg a dalokat. A kutatók két héttel később újra végrehajtották a kísérletet, és Ronan ismét képes volt a ritmus követésére, akár hatvan egymást követő bólintással is.

Azért, hogy kiderítsék, az állat valóban a ritmust követi, és nem csak a hangokra reagál, a kísérlet során két számítógépes metronómmal is letesztelték. Az egyik folyamatosan játszotta a ritmust, a másik pedig időnként kihagyott. Ronan akkor is bólintott, amikor a metronóm kihagyott, ami a tanulmány szerzői szerint bizonyítja, hogy a fóka a ritmust hallja, nem a kattogást.