Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Fekete lyuk nyel el egy szuper-Jupitert

2013.04.02. 20:57
Először fedeztek fel asztrofizikusok egy úgynevezett szuper-Jupitert, amelyet éppen egy fekete lyuk kezdett el bekebelezni. A csillagdráma egy 47 millió fényévnyi távolságra lévő galaxisban játszódik - közölték a Genfi Egyetem kutatói.

A megfigyelést az INTEGRAL európai műhold tette, ami 2002 óta méri a gammasugárzást. Amikor a szakértők ennek segítségével egy galaxist vizsgáltak, felfedeztek egy jelet, amelyet egy fekete lyuk bocsátott ki. A fekete lyuk az NGC 4845 nevű galaxis középpontjában helyezkedik el. Tömege százezerszer nagyobb, mint a Napé, és több mint harminc éve inaktív. Úgy tűnik azonban, hogy a fekete lyuk felébredt, és elkezdett elnyelni egy, a Jupiternél tizenötször súlyosabb bolygót - írják a kutatók az Astronomy & Astrophysics című szaklapban.

A fekete lyuk a szuper-Jupiter tömegének már mintegy tíz százalékát beszippantotta. Három hónapra volt szüksége, míg eltérítette pályájáról és elkezdte elnyelni. A csillagászok becslése szerint a galaxisokban megközelítőleg ugyanannyi kóbor bolygó lehet, mint csillag. Ezek viszont nincsenek egy csillag gravitációjához láncolva, ezért a fekete lyukak könnyen elfoghatják és elnyelhetik őket. A tudósok még idén hasonló jelenségre számítanak a Tejútrendszerben is. Itt egy, a Földnél mintegy háromszor nagyobb gázfelhőt fog a galaxis centrumában lévő fekete lyuk elnyelni.

A láthatatlan fekete lyukak a legtöbb csillagrendszer közepén megtalálhatók. Tömegük több millió- vagy akár milliárdszorosa lehet a Napénak, és olyan hatalmas gravitációs erővel bírnak, hogy a fény sem tud kiszabadulni ölelésükből. Azt is gyanítják róluk, hogy egyre gyorsabban örvénylenek, és tömegben is gyarapodnak, miközben felfalnak mindent, ami az útjukba kerül: por- és gázképződményeket, csillagokat és a világűrt kitöltő anyagot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?