Amália
17 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Fekete lyuk nyel el egy szuper-Jupitert

2013.04.02. 20:57
Először fedeztek fel asztrofizikusok egy úgynevezett szuper-Jupitert, amelyet éppen egy fekete lyuk kezdett el bekebelezni. A csillagdráma egy 47 millió fényévnyi távolságra lévő galaxisban játszódik - közölték a Genfi Egyetem kutatói.

A megfigyelést az INTEGRAL európai műhold tette, ami 2002 óta méri a gammasugárzást. Amikor a szakértők ennek segítségével egy galaxist vizsgáltak, felfedeztek egy jelet, amelyet egy fekete lyuk bocsátott ki. A fekete lyuk az NGC 4845 nevű galaxis középpontjában helyezkedik el. Tömege százezerszer nagyobb, mint a Napé, és több mint harminc éve inaktív. Úgy tűnik azonban, hogy a fekete lyuk felébredt, és elkezdett elnyelni egy, a Jupiternél tizenötször súlyosabb bolygót - írják a kutatók az Astronomy & Astrophysics című szaklapban.

A fekete lyuk a szuper-Jupiter tömegének már mintegy tíz százalékát beszippantotta. Három hónapra volt szüksége, míg eltérítette pályájáról és elkezdte elnyelni. A csillagászok becslése szerint a galaxisokban megközelítőleg ugyanannyi kóbor bolygó lehet, mint csillag. Ezek viszont nincsenek egy csillag gravitációjához láncolva, ezért a fekete lyukak könnyen elfoghatják és elnyelhetik őket. A tudósok még idén hasonló jelenségre számítanak a Tejútrendszerben is. Itt egy, a Földnél mintegy háromszor nagyobb gázfelhőt fog a galaxis centrumában lévő fekete lyuk elnyelni.

A láthatatlan fekete lyukak a legtöbb csillagrendszer közepén megtalálhatók. Tömegük több millió- vagy akár milliárdszorosa lehet a Napénak, és olyan hatalmas gravitációs erővel bírnak, hogy a fény sem tud kiszabadulni ölelésükből. Azt is gyanítják róluk, hogy egyre gyorsabban örvénylenek, és tömegben is gyarapodnak, miközben felfalnak mindent, ami az útjukba kerül: por- és gázképződményeket, csillagokat és a világűrt kitöltő anyagot.