Friderika
12 °C
29 °C

A hal lehet az új ló az élelmiszeriparban

2013.04.03. 10:24
Egyes európai vizsgálatok szerint könnyen lehet, hogy nemcsak a disznó- és marhahús esetén kellene komolyabban ellenőrizni a szállítmányt a vágóhíd és a boltok közötti úton, de a halak esetén is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a címkén szereplő fajtamegjelölésnek csak részben van köze a valódi tartalomhoz.

Világszerte ugrásszerűen nő a halfogyasztás, így nem meglepő, hogy ezen a területen is egyre gyakrabban olcsóbb, de feldolgozott állapotban csak nehezen megkülönböztethető fajtákkal helyettesítik a drágább halakat. A vizsgálatok szerint ráadásul korábban széles körben sosem fogott vagy fogyasztott fajok is terítékre kerülnek. Egy brit ellenőrzés kimutatta, hogy a tradicionális brit ételnek tartott fish and chips (rántott hal krumplival) sem kizárólag tőkehalból készül, a vizsgált minták hét százalékában találták úgy, hogy az étterem jóval olcsóbb halat használ, főleg azért, hogy a költségeket csökkentse.

A pangáziusz újra akcióban

Egy ír kutatás eredménye szerint a dublini éttermekben és áruházakban kapható, tőkehalként árult termékek mintegy negyede tartalmaz valami egészen mást. Európa más részén sem jobb a helyzet, az eredmények szerint a vásárolt halak negyede-harmada zsákbamacska. Hasonló arányt mutatott az az New York-i éttermeket vizsgáló kutatás is, ami szerint a nagyváros éttermeiben felszolgált halak 25 százalékának köze sincs ahhoz, amit az étlap ígér.

A problémát a legtöbb esetben a világot elborító kínai export okozza. Európába például már nem is hajón, hanem repülőn érkezik a halimport legnagyobb része. A BBC cikke szerint a németek rendszeresen vizsgálják a beérkező termékeket. Dr Bert Popping, a hamburgi Eurofins labor igazgatója szerint egyre többször találnak olyan fajokat, amik korábban sosem kerültek be az élelmiszerek közé. A briteknél és Európa más részein is a délkelet-ázsiában tenyésztett pangáziusz cseréli le a hagyományos fajtákat.

Ökológiai okok

Érdekes kitétel azonban, hogy nem elsősorban az egészségügyi kockázat az, ami miatt érdemes lenne odafigyelni erre a jelenségre. A BBC-nek nyilatkozó Oceana nevű lobbicsoport egy képviselője szerint inkább ökológiai és gazdasági jelentősége van az átcímkézett halaknak. Azon túl hogy a túlhalászott, veszélyeztetett fajok más fajként való feltüntetése hamis látszatot kelthet, az eddig nem halászott fajok piacra kerülése újabb halfajokat sodorhat veszélybe, ráadásul úgy, hogy hivatalosan nem is tudjuk.

Az átcímkézés a kutatók szerint túl gyakori ahhoz, hogy egymástól elszigetelt, véletlen esetekről beszélhessünk. A brit mintáknál például rendre ugyanazokhoz az importőrökhöz és forgalmazókhoz jutottak vissza az ellenőrök, ezért most azt szorgalmazzák, hogy a hatóságok szigorítsák a halszállítmányok jelöléséről és követéséről szóló rendeleteket.