Árpád
-2 °C
4 °C

A hal lehet az új ló az élelmiszeriparban

2013.04.03. 10:24
Egyes európai vizsgálatok szerint könnyen lehet, hogy nemcsak a disznó- és marhahús esetén kellene komolyabban ellenőrizni a szállítmányt a vágóhíd és a boltok közötti úton, de a halak esetén is egyre gyakrabban fordul elő, hogy a címkén szereplő fajtamegjelölésnek csak részben van köze a valódi tartalomhoz.

Világszerte ugrásszerűen nő a halfogyasztás, így nem meglepő, hogy ezen a területen is egyre gyakrabban olcsóbb, de feldolgozott állapotban csak nehezen megkülönböztethető fajtákkal helyettesítik a drágább halakat. A vizsgálatok szerint ráadásul korábban széles körben sosem fogott vagy fogyasztott fajok is terítékre kerülnek. Egy brit ellenőrzés kimutatta, hogy a tradicionális brit ételnek tartott fish and chips (rántott hal krumplival) sem kizárólag tőkehalból készül, a vizsgált minták hét százalékában találták úgy, hogy az étterem jóval olcsóbb halat használ, főleg azért, hogy a költségeket csökkentse.

A pangáziusz újra akcióban

Egy ír kutatás eredménye szerint a dublini éttermekben és áruházakban kapható, tőkehalként árult termékek mintegy negyede tartalmaz valami egészen mást. Európa más részén sem jobb a helyzet, az eredmények szerint a vásárolt halak negyede-harmada zsákbamacska. Hasonló arányt mutatott az az New York-i éttermeket vizsgáló kutatás is, ami szerint a nagyváros éttermeiben felszolgált halak 25 százalékának köze sincs ahhoz, amit az étlap ígér.

A problémát a legtöbb esetben a világot elborító kínai export okozza. Európába például már nem is hajón, hanem repülőn érkezik a halimport legnagyobb része. A BBC cikke szerint a németek rendszeresen vizsgálják a beérkező termékeket. Dr Bert Popping, a hamburgi Eurofins labor igazgatója szerint egyre többször találnak olyan fajokat, amik korábban sosem kerültek be az élelmiszerek közé. A briteknél és Európa más részein is a délkelet-ázsiában tenyésztett pangáziusz cseréli le a hagyományos fajtákat.

Ökológiai okok

Érdekes kitétel azonban, hogy nem elsősorban az egészségügyi kockázat az, ami miatt érdemes lenne odafigyelni erre a jelenségre. A BBC-nek nyilatkozó Oceana nevű lobbicsoport egy képviselője szerint inkább ökológiai és gazdasági jelentősége van az átcímkézett halaknak. Azon túl hogy a túlhalászott, veszélyeztetett fajok más fajként való feltüntetése hamis látszatot kelthet, az eddig nem halászott fajok piacra kerülése újabb halfajokat sodorhat veszélybe, ráadásul úgy, hogy hivatalosan nem is tudjuk.

Az átcímkézés a kutatók szerint túl gyakori ahhoz, hogy egymástól elszigetelt, véletlen esetekről beszélhessünk. A brit mintáknál például rendre ugyanazokhoz az importőrökhöz és forgalmazókhoz jutottak vissza az ellenőrök, ezért most azt szorgalmazzák, hogy a hatóságok szigorítsák a halszállítmányok jelöléséről és követéséről szóló rendeleteket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?