Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nőstény polipok messzebbre nyúlnak

2013.04.03. 13:30

Olasz kutatók feltaláltak egy módszert, amivel meg tudják mérni, milyen távolra tudnak nyújtózkodni a polipok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a távolság függ az állat nemétől és nagyságától is.

A kisebb polipok jóval messzebbre tudnak nyúlni, mint a nagyobb állatok. De a különbség fennáll a nőstények és a hímek között akkor is, ha hasonló a nagyságuk. Laura Margheri, a Scuola Superiore Sant'Anna egyetem BioRobotics intézetének kutatója vezette a kísérleteket.

Természetes élőhelyeiken a polipok támadásra, védekezésre, áldozataik megragadására használják karjaikat. A karjaik teszik ki testük hossznak és tömegének nagyobbik részét, ebben van idegrendszerük legnagyobb része is. A kutatók többet szerettek volna megtudni a polipok mozgásáról, ezért kitaláltak egy olyan szerkezetet, amelyben a polip az ételért nyúlva messzire tudja nyújtani karját.

Egy átlátszó csőbe tették a táplálékot, előtte a polipokat arra tanították, hogy kinyújtsák a karjukat az étel után. A csőben aztán meg tudták mérni a karok hosszát. Kamerákkal vették fel a polipkarok hosszát és később összehasonlították a karok normál állapotával. A tesztek alatt kiderült, hogy az összes polip a normál állapot kétszeresére tudja kinyújtani karját.

A kisebb állatoknál azzal magyarázzák, hogy messzebbre nyúlnak, hogy nagyobb igényük lehet a táplálékra. Arra azonban nem találtak választ, hogy miért van különbség a nőstények és hímek között.