Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A sarkvidékeken meleg volt a március

2013.04.03. 14:25

A nagy nyomású légköri rendszerek a szokásosnál melegebb időjárást okoztak Grönlandon és Észak-Kanadában, és sokkal hidegebbet Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában. A március a szélsőségek hónapja volt, és mindkét jelenséget ugyanaz a jelenség okozta.

globallsta tmo 2013073.png
Fotó: NASA

Az úgynevezett Északi-sarki oszcilláció az atmoszféra nagytérségi kilengését jelenti, az 1000 hPa-os nyomásszinten fennálló nyomáskülönbséget mutatja műholdas mérés segítségével. Változása nagy hatással van a világ időjárására.

Amikor pozitív az AO index, az Északi-sark körüli örvénylés intenzív, ez esetben a széláram hurokként húzza maga körül a hideg levegőt körbe-körbe, csaknem lerögzítve a fagyos levegőt a pólus körül. Amikor negatív, akkor az Északi-sarkot körülölelő jet stream (szélörvény) gyenge, így a nyugat-kelet irányú szélgyűrű meglazul és teret enged a hideg levegő észak-déli irányú leszakadásának. Ilyenkor tódul be a hideg levegő Észak-Amerikába és Nyugat-Európába.

Ez utóbbi jelenség okozta a márciusi hideget is Európában, az AO érték az öt legalacsonyabb mért érték volt a történelemben. A térképen a 2005-2013 közötti átlaghőmérséklettől való eltérést láthatjuk, a narancs és vörös színnel jelzett területeken melegebb volt a sokéves átlagnál, a kék színű részeken pedig hidegebb.