Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Amitől az autók gurulnak

2013.04.03. 11:39

Új előadással folytatódik az ELTE TTK Kémiai Intézetének sok éve tartó ismeretterjesztő sorozata, az Alkímia. Április 4-én csütörtökön 17 órakor Zsély István tart előadást a TTK-n. Amitől az autók gurulnak: a belsőégésű motorok kémiája címmel. Az előadás nyilvános és ingyenes.

Autókkal nap mint nap kapcsolatba kerülünk. Ez az egyik legfontosabb közlekedési eszközünk, a modern életforma megtestesítője, gyártása az ipar húzóágazata. Az autók nagy részének erőforrása belsőégésű motor, az előadás ezek működésével kapcsolatos kérdéseket jár körbe annak kémiai oldalára koncentrálva.

Milyen alaptípusai vannak a belsőégésű motoroknak? Milyen anyagokat használhatunk üzemanyagként? Milyen égési tulajdonságokkal rendelkeznek ezek az anyagok? Mitől 95-ös a benzin? Mi történik, ha dízel autóba benzint tankolunk? Más volt-e a benzin összetétele 20-30 éve, mint napjainkban? Mit tankolnak ma a trabantosok? És a F1-es autók? Mitől bio a bioüzemanyag? Milyen szennyezőanyagokat bocsátanak ki a motorok? Hogyan tudjuk csökkenteni ezek mennyiségét? Az előadás ezekre a kérdésekre ad választ.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?