Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétezer fekete lyuk veszi körül a Tejútrendszert

2013.04.03. 10:52

Egy új számítógépes szimuláció szerint legalább kétezer fekete lyuk veszi körül a Tejútrendszert. Az általánosan elfogadott elméletek szerint a galaxisok középpontjában kisebb-nagyobb fekete lyukak vannak. A galaxisok növekedésével a fekete lyukak is növekednek, szupermasszív fekete lyukakat alkotva, amelyek akár milliószor nehezebben lehetnek, mint a csillagok.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a fekete lyukak közötti kölcsönhatás kilöki a galaxisból az újonnan alakult fekete lyukakat. Valery Rashkov és Piero Madau, a Kalifornia Egyetem két kutatója szimulációkat futtatott le az elmélet alapján. Számításaik szerint hetven és kétezer között lehet a kilökött fekete lyukak száma, amelyek a Tejútrendszer peremén vannak. Ezek a fekete lyukak különböző tulajdonságúak.

Avi Loeb, a Harvard Egyetem kutatója hasonló elméletet dolgozott ki a fenti két kutatóval párhuzamosan. Ő azt is állítja, ha megtaláljuk ezeket a viszonylag fiatal fekete lyukakat, akkor sokkal többet megtudhatunk kialakulásukról és növekedésükről.