Judit
2 °C
7 °C

Mennyi arany van összesen a világon?

2013.04.03. 07:04

A legelfogadottabb becslés szerint nyolcezer köbméter arany van a világon a talaj felett, azaz elférne az összes egy 20 méteres élhosszúságú kockában. Ennek tömege 171 ezer 300 tonna lenne, más becslések viszont 2,5 millió tonnára teszik a világ aranyát, azaz sokszorosan többre.

A jókora eltérés oka részben az, hogy az emberiség igen régóta, több mint hatezer éve bányászik aranyat. Az első aranypénzeket időszámításunk előtt 550 körül verték, Krőzus király volt az úttörő. 1492-ig, vagyis Amerika felfedezéséig csaknem 13 ezer tonnát termelhetett ki az emberiség a londoni székhelyű GFMS fémipari tanácsadó cég becslése szerint.

Akadnak azonban, akik szerint sokszorosan túlbecsült az adat, mert a primitív bányásztechnika legfeljebb 300 tonnányi arany kiaknázását tette lehetővé. Ugyanakkor a jelenlegi mennyiséget 155 ezer tonnásnak saccolják, azaz az elfogadott adatnál nem sokkal kevesebbnek.

A másik véglet szószólói legalább 2,5 millió tonnásra teszik az eddig kitermelt arany mennyiségét. Ők azzal érvelnek, hogy ha a csaknem három és félezer évvel ezelőtt élt Tutanhamon fáraó koporsójába másfél tonna aranyat öltek, akkor mennyi lehetett a többi, kifosztottan talált egyiptomi királysírban.

Hogy melyik becslés a helyes? A BBC magazinrovatában megjelent cikk szerint nem tudni, mindegyik becslések becslésének becslésén alapul. Amerikai geológiai becslések szerint még bő 50 ezer tonna kitermelhető aranyat rejt a föld. Ha az eddig felszínre hozott nemesfém mennyiségének uralkodó becslését nézzük, akkor az emberiség már bőven kitermelte a háromnegyedét.

Mindennek tetejébe az aranyat egészen mostanáig újrahasznosították, előfordulhat, hogy egy legújabb kori aranyórában az ókori Róma idején bányászott arany van. A recirkuláció azonban kezd megszakadni, mivel egyes ipari technológiákhoz kell arany, ám olyan kis mennyiségben, hogy azt nem érdemes visszanyerni. Brit geológusok becslése szerint a világ jelenlegi aranykitermelésének a 12 százalékát emészti el így az ipar.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?