Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Új óriáspókot fedeztek fel Sri Lankán

2013.04.03. 19:14

A tigrispókok családjába tartozó új tarantulafajt fedeztek fel Sri Lanka szigetén brit zoológusok. A hatalmas, több mint húsz centis pók a Poecilotheria alfajba tartozik, amelynek eddig 15 fajtáját ismerik, ezek mindegyike Sri Lankán vagy Indiában él. Gyors mozgásúak, erős a mérgük, és általában színes mintázatú a testük. A faj közeli rokonságban áll a dél-amerikai tarantulákkal, és így a világ legnagyobb pókjával, az akár 30 centisre is megnövő góliát madárpókkal.

Az új faj tudományos neve Poecilotheria rajaei lett, a tudósok az elnevezéssel egy helyi rendőr, Rajakumar Purajah előtt tisztelegnek, ő mutatta meg ugyanis nekik az első felfedezett élő példányt Sri Lanka északi részén. A kutatók szerint a pók külső jellegzetességei épp eléggé egyediek ahhoz, hogy valóban egy új alfajról legyen szó, bár biztosat csak a DNS-vizsgálat után állíthatnak erről. Mindenesetre a pók hasán látható rózsaszín gyűrű, és a lábain a jellegzetes sárga-szürke mintázat olyan, amit még nem láttak más pókoknál.

A pók fákon él, de az élőhelye rohamosan zsugorodik, ahogy a polgárháború után lassan magához térő, újjáépülő országban egyre nagyobb lendületet kapnak az erdőirtások. A pókok így kénytelen-kelletlen új élőhelyeket keresnek maguknak, jellemzően elhagyatott, fából készült régi épületeket, de egyet például egy kórház épületében találtak meg egy kisvárosban. Az alfajt a biodiverzitásáról ismert Sri Lankán is elég ritkának tartják, és felfedezése után rögtön a veszélyeztetett fajok listáját fogja alighanem gyarapítani, amint hivatalosan bebizonyosodik hogy új fajról van szó.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?