Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre kisebb a sarki jégtakaró

2013.04.04. 22:58

Az elmúlt 35 évben nem volt olyan kicsi az északi-sarki jégtakaró, mint tavaly szeptemberben, amikor véget ért a nyár az északi féltekén. Nem egyedi esetről van szó, egy hosszan tartó folyamat eredménye, hogy ennyire csökkent a jégtakaró, a kutatók szerint 1979 és 2000 között felére csökkent a nyári jéggel borított terület nagysága.

A hideg és sötét tél alatt aztán folyamatosan növekszik a jég kiterjedése és vastagsága, a legnagyobb kiterjedését általában február végén vagy március elején éri el. A NASA kutatói szerint az idei maximumot február 28-án érte el a jégtakaró, de ez is az ötödik legkisebb kiterjedés volt az elmúlt 35 évben.

Az idei maximum 15,09 millió négyzetkilométer volt, jól illeszkedik az elmúlt évtizedben megfigyelhető folyamatba. Az elmúlt tíz évben volt ugyanis a kilenc legkisebb összefüggő téli jégtakaró, 2013 telén például 374 ezer négyzetkilométerrel volt kisebb a jég kiterjedése az elmúlt harminc év átlagánál.

Joey Comiso, a NASA kutatója elmagyarázta, hogy a sötét és hideg téli időszakban a hosszúhullámú és infravörös sugarak dominánsak a sarkkörön túl, ezeket gyakran hozzák összefüggésbe az üvegházhatásokkal. A jégtakaró csökkenése annak a következménye, hogy több az üvegházhatást okozó gáz.

A jégtakaró olyan gyorsan csökken évről-évre, hogy a kutatók szerint néhány évtizeden belül teljesen el is tűnhet a nyári hónapokban. Hasonló következtetésre jutottak egy nemrég közzétett tanulmányban is, amelyben azt írják, hogy akár ötven százalékkal is megnőhet a vegetációval fedett terület nagysága a következő évtizedekben.