Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megfejtették a terhes fehér cápák titkát

2013.04.04. 13:37

Kutatóknak először sikerült évekig követniük a fehér cápák útvonalát, eddig csak néhány hónapig tudták nyomon követni az állatokat. Most műholdas rendszerrel követték három évig egy csapat fehér cápa mozgását a mexikói partoknál.

A kutatók azt látták, hogy a nőstény cápák két évig tartó terhességük alatt próbálják elkerülni a hímek társaságát. Michael Domeier, a Marine Conservation Science Institute kutatója és elnöke vezette a kutatást, amely alatt négy kifejlett nőstényt követtek. A fehér cápák a Guadalupe-szigeten termékenyültek meg, ide is tértek vissza 24 hónap után.

Útjuk első 18 hónapjában a nyílt vizek felé vették az irányt. Alsó-Kaliforniába tértek vissza, hogy megszüljék utódaikat, ezzel jókora veszélynek tették ki magukat, ugyanis hajózási útvonalon mentek keresztül. A szülés alatt is veszély les rájuk a cápavadászok miatt.

Az utódokat még nagyobb veszély fenyegeti, mert életük első évét a parti vizekben töltik. Kis méretük miatt is jobban fenyegetik őket a halászok. Ahogy a kiscápák megszületnek, a nőstények visszatérnek a Guadalupe-szigetre, hogy újra megtermékenyüljenek.

A nőstények kétévente térnek vissza a szigetre. Amikor nincs párzási időszak, az állatok egészen Hawaiig is eljuthatnak.