Erzsébet
1 °C
4 °C

Megfejtették a terhes fehér cápák titkát

2013.04.04. 13:37

Kutatóknak először sikerült évekig követniük a fehér cápák útvonalát, eddig csak néhány hónapig tudták nyomon követni az állatokat. Most műholdas rendszerrel követték három évig egy csapat fehér cápa mozgását a mexikói partoknál.

A kutatók azt látták, hogy a nőstény cápák két évig tartó terhességük alatt próbálják elkerülni a hímek társaságát. Michael Domeier, a Marine Conservation Science Institute kutatója és elnöke vezette a kutatást, amely alatt négy kifejlett nőstényt követtek. A fehér cápák a Guadalupe-szigeten termékenyültek meg, ide is tértek vissza 24 hónap után.

Útjuk első 18 hónapjában a nyílt vizek felé vették az irányt. Alsó-Kaliforniába tértek vissza, hogy megszüljék utódaikat, ezzel jókora veszélynek tették ki magukat, ugyanis hajózási útvonalon mentek keresztül. A szülés alatt is veszély les rájuk a cápavadászok miatt.

Az utódokat még nagyobb veszély fenyegeti, mert életük első évét a parti vizekben töltik. Kis méretük miatt is jobban fenyegetik őket a halászok. Ahogy a kiscápák megszületnek, a nőstények visszatérnek a Guadalupe-szigetre, hogy újra megtermékenyüljenek.

A nőstények kétévente térnek vissza a szigetre. Amikor nincs párzási időszak, az állatok egészen Hawaiig is eljuthatnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?