Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A sötét anyagra utaló jeleket találtak

2013.04.04. 16:19

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén működő Alfa mágneses spektrométer (AMS) mérései alapján a tudósok az első jelentős utalást találtak a rejtélyes sötét anyag létezésére, ez a láthatatlan anyag a világegyetem több mint 25 százalékát tölti ki.

Samuel Ting, Nobel-díjas részecskefizikus, a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora és kutatócsoportja a kétmilliárd dolláros űrdetektorral több milliárd kozmikus sugarat regisztrálva pozitronok többletét észlelte a világűrben, amelyek minden irányból záporoznak a Földre.

A 2011 májusában a Nemzetközi Űrállomásra juttatott részecskefizikai kutatóeszköz a kozmikus sugárzás mérésével kutat a sötét anyag és az antianyag után. A berendezés kifejlesztését és megépítését az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) végezte Samuel Ting javaslatára. A CERN genfi kutatóközpontjában szerda este tartott előadásában Ting bejelentette, hogy a nemzetközi kutatócsoport tagjai észlelték a sötét anyag által hagyott első lehetséges fizikai nyomot, a kozmikus sugárzás mérési adatait elemezve.

Működésének első 18 hónapjában az AMS 30 milliárd kozmikus sugarat regisztrált, köztük 400 ezer pozitront (az elektron antirészecskéje) – ez sokkal pontosabb adatokkal szolgál a tudósok számára, mint bármilyen Földön végzett kísérlet. A következő hónapokban a CERN által épített űrdetektor képes lesz perdöntően megmondani nekünk, hogy ezek a pozitronok a sötét anyag jelei, vagy más forrásból származnak. Ting lehetségesnek nevezte, hogy az észlelt pozitronok pulzárokból, gyorsan forgó neutroncsillagokból érkeznek.

Napjaink fizikájának egyik legfontosabb rejtélye a sötét anyag jelenléte. A sötét anyagot gyakran nevezik az univerzumban lévő több millió galaxis építészének, mert gravitációja alakítja ezeket a galaxisokat. A sötét anyag jelenlétére a szakemberek egyebek között a galaxisok forgási görbéjének a megfigyeléséből következtethetnek, a másik, közvetett bizonyíték a sötét anyag létezésére a gravitációs lencsehatás.

Mindeddig azonban sikertelennek bizonyultak azok a Földön, és mélyen a föld alatt végzett kísérletek, amelyek a sötét anyag konkrét bizonyítékát keresték. Ez egy 80 éves detektív történet, de közel járunk a végéhez. Az AMS-től kapott adatok további elemzése lezárhatja a történetet – hangoztatta Michael Tunes, a Chicagói Egyetem fizikusa. A nemzetközi kutatócsoport a Physical Review Letters szakfolyóiratban tette közzé tanulmányát az Alfa mágneses spektrométer kutatásainak első eredményeiről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?