Álomfejtő gépet készítettek japán tudósok

2013.04.05. 13:29

Kutatók egy csoportja egy MRI, egy számítógépes modell és az internetről származó képet ezreivel viszonylag nagy bizonyossággal meg tudja mondani, hogy mit álmodunk. Japán kutatók azt állítják, hogy hatvan százalékos biztonsággal tudják kitalálni az álmokat.

A kutatók szerint sikerük annak köszönhető, hogy rögzítették a szabályszerűségeket az emberi agytevékenységben. Az agy hasonlóan reagál a hasonló vizuális ingerekre, egy algoritmus idővel megtanítható arra, hogy ezek a szabályszerűségek pontosan mire reagálnak.

A japán kutatók egy 2005-ös kutatást vettek alapul, ott ébren lévő önkénteseket vizsgáltak fMRI segítségével, és a páciensek szemmozgását követték. A mostani tanulmányban továbbléptek, azt akarták megállapítani, hogy alvás közben milyen képeket lát az önkéntes.

Három résztvevője volt a kísérletnek, tíz napon keresztül mérték az agyi tevékenységet. Az önkénteseket EEG-re is kötötték, így teljes képet kaphattak arról, hogyan reagál agyuk az álmokra. Az REM fázis általában néhány órás alvás után következik be, de szórványos hallucináció az alvás legelején is van, a kutatók erre koncentráltak a vizsgálatban.

Amikor azt látták, hogy az önkéntesek ebbe a szakaszba értek, felébresztették őket és megkérték, mondják el, mit láttak álmukban. Mindhárom önkéntesnél kétszázszor végezték el ezt a kísérletet. Ezután rögzítették a húsz legáltalánosabban előforduló képet, mint például az épület, ember, levél és az interneten kerestek hozzá illő fotót. Megmutatták ezeket a képeket az önkénteseknek és rögzítették a hozzá tartozó MRI-mintát is.

Az összes adatot betáplálták egy tanulni képes algoritmusba, majd megismételték a kísérletet az önkéntesekkel. A modell az MRI és a képek alapján videókat készített, hogy az önkéntesek nagyjából mit álmodhatnak. Miután a felébresztett önkéntesek beszámoltak álmaikról kiderült, hogy a gép egészen jól ki tudta találni, mit álmodtak. Az algoritmus az esetek hatvan százalékában pontos videókat készített.  • Tippek
  • Bankszámla