Szilárda
-4 °C
3 °C

Az ÁNTSZ vizsgálná a Kínából érkezőket

2013.04.05. 19:15

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint ha heveny, súlyos légúti megbetegedés lép fel egy olyan embernél, aki az elmúlt tíz napban Kínában járt, indokolt a H7N9-es típusú influenzavírusra vonatkozó virológiai vizsgálata, illetve a vele kapcsolatba kerülők járványügyi megfigyelése. Az ÁNTSZ ugyanakkor leszögezte: a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá a vírus emberről emberre történő terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodájának vezetője kiemelte: a H7N9-es típusú madárinfluenza egyelőre csak Kínában okozott megbetegedéseket, ott is csak három tartományban. A kínai hatóságok nagyon komoly járványügyi intézkedéseket tettek. Helyben kezelik és követik a problémát, de ezzel egy időben a világ összes vezető laboratóriuma dolgozik az ügyön. A WHO sehol semmilyen utazási szigorítást nem javasolt a kínai járvány miatt - tette hozzá a magyarországi iroda vezetője.

Korábban a Külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott óvatosságot kért a távol-keleti országba indulóktól. A fertőződés veszélyének elkerüléséért - a WHO ajánlásaival összhangban - azt javasolták a Kínába utazóknak, hogy kerüljék az érintkezést az élő vagy nyers szárnyasokkal, a húsételeket csak megfelelő elkészítés - legalább 70 Celsius-fokon történő sütés-főzés - után fogyasszák, fokozottan tartsák be a higiéniai szabályokat, gyakran és alaposan mossanak kezet. Azt is kérték az utazóktól, hogy influenzára utaló tünetek - például magas láz, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek - esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz, és szükség esetén használjanak védőmaszkot.

A Hszinhua hírügynökség tájékoztatása szerint először mutatták ki a Kínában eddig hat áldozatot követelő H7N9-es típusú madárinfluenzát állatokon, a fertőzött szárnyasokat egy sanghaji piacon találták. A hatóságok elrendelték az árusítás felfüggesztését és az összes ott lévő, mintegy 20 ezer szárnyas levágását. Két másik közeli piacot is bezártak, az ottani állatokban ugyanis a madárinfluenza H7-es törzsének egy másik variánsát mutatták ki. A városban szombattól átmeneti jelleggel minden, élő szárnyast árusító piacot bezárnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!