Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Most akkor a Föld a Napot, vagy a Nap a Földet?

2013.04.05. 16:36

Szerdán villámgyorsan bejárta az internetet a Viasat induló új műsorának promója, amiben két nő arról vitatkozik, hány nap alatt kerüli meg a Föld a Napot. Cseles kérdés, be is dőltek. Nézzük, mi lenne a helyes válasz, és mit sikerült összekavarni.

Hány nap?

Földünk Naphoz viszonyított keringési ideje – vigyázat, ugyanaz a szó kisbetűvel mást jelent! – 365,242199 nap. Azaz egy év. Ennyi idő alatt megy végig bolygónk a Nap gravitációja által kialakított pályán.

Egy nap alatt, mert nappal, éjszaka?

Majdnem. Valami rémlett, a Föld a saját tengelye körül is valóban forgó mozgást végez. Egy nap, azaz 24 óra. A napszakok változása ennek köszönhető, a videóval hamar online sztárrá vált hölgyek kedvéért leírjuk: mindig a Földnek azon részén van éjszaka, amelyik éppen nem a Nap felé fordul.

A Föld a Napot, vagy a Nap a Földet?

Ez az animáció sem pontos, csak illusztráció
Ez az animáció sem pontos, csak illusztráció

A videó szereplői itt beleestek abba a hibába, mint más, túl sokat olvasott diákok szoktak: az egyszerű feladatot túlbonyolították. Filozofikus kérdésfelvetésük eddig a pontig teljesen helytálló: mi alapján döntjük el, hogy mi kering mi körül? Mindez viszonyítás kérdése, a választott koordináta-rendszertől függ az egész: ha a Földet vesszük fix pontnak, akkor tényleg a Nap (sőt, az egész további univerzum) kering körülötte. A hétköznapokban viszont a Napot szoktuk fix pontnak választani.

De a Föld nem kerüli meg a Napot!

De.

Az előbb már ezen túljutottunk. Ez egy év, ennek (és a napsugarak Föld dőléséből következő eltérő beesési szögnek) k öszönhetjük az évszakokat.

Bevallom őszintén, a videóban innentől elvesztettem a fonalat, de a grafikus ábrázolás mindenképpen értékelendő, még ha a bolygópályákat furcsa is kissé „kontinensekként” visszahallani. Viszont, érdemes látni, hogy a kérdés valóban nem olyan egyszerű. Hozzászoktunk egy szemléletmódhoz, számtalan ábrázolást láttunk a bolygók keringéséről. Pedig teljesen más nézőpont is lehetséges.

A fenti képen azt láthatjuk, hogyan keringenek a Nap körül Naprendszerünk bolygói. Egyrészt jól látszik, hogy nem sík pályákról beszélhetünk, valamint, ha a Napot választjuk középpontnak, akkor is van haladás: csillagunk ugyanúgy ki van téve különböző gravitációs hatásoknak, mint a bolygók a Napénak. Nem beszélve arról, hogy egész Tejútrendszerünk is mozog, sőt, a galaxishalmazok is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?