Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Laboratóriumban vizsgálják a Titán komplex kémiáját

2013.04.05. 17:14

A NASA JPL részlegében zajló kísérletek szerint a Titán légkörében az élet alapvető építőköveinek szintetizálódása kisebb magasságban is végbemehet, mint ahogyan azt korábban gondolták.

A kutatás vezetője, Murthy Gudipati (Jet Propulsion Laboratory) szerint a kutatók korábban azt gondolták, hogy minél közelebb kerülünk a Titán légkörében a felszínhez, a hold atmoszférája annál nyugodtabb, mondhatni egyhangúbb lesz. Csoportjának kutatásai azonban nem ezt mutatják: ugyanaz a fény, ami a Föld felszínén is energiával szolgál a biológiai fejlődéshez szükséges kémiai folyamatokhoz, a Titán kémiáját is meghajthatja, még akkor is, ha az óriáshold sokkal kevesebb fényt kap a Naptól és sokkal hidegebb is, mint anyabolygónk. A Titán alsólégköre a kémiai aktivitás szempontjából nem egy alvó régió, sőt, a folyamatok legalább félgőzzel zajlanak.

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán elhalad a bolygó gyűrűrendszere előtt a Cassini űrszonda felvételén
A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán elhalad a bolygó gyűrűrendszere előtt a Cassini űrszonda felvételén
Fotó: NASA

A múlt század nyolcvanas éveinek elejétől tudjuk, hogy a Titán holdnak vastag, ködös, szénhidrogéneket (metán, etán) is tartalmazó atmoszférája van. Ezekből az egyszerű szerves molekulákból a Naprendszer külső égitestjeinek nitrogénben gazdag légköreiben ultraibolya sugárzás vagy elektromos kisülések hatására a Carl Sagan által tholinoknak elnevezett molekulák keletkezhetnek. A csoport egyik tagja, Mark Allen (NASA Astrobiology Institute, Ames Research Center) szerint biztosan tudjuk, hogy az óriáshold felsőlégkörében kedvezőek a feltételek a komplex szerves molekulák szintetizálódásához, mostanra azonban az is kiderült, hogy ez az atmoszféra alsó rétegeiben is lehetséges, itt azonban a napfény hatására ezek a molekulák nem gáz-, hanem inkább folyékony és szilárd halmazállapotú közegekben jönnek létre.

A kutatók a Titán légkörében is kimutatott dicianoacetilén (C4N2) jegét vizsgálták a laboratóriumban. A mintát 355 nm-es lézerfénnyel világították meg, mivel ez a hullámhosszúságú sugárzás elérheti a Titán légkörének alsó rétegeit is. A kísérlet eredményeként a mintát tartalmazó két üveglemez között barnás köd keletkezett, a jellegzetes szín pedig arra utal, hogy a hold alsólégkörében uralkodó feltételek egyértelműen kedveznek a szerves jégből fény hatására előálló tholinok képződésének. A komplex szerves molekulák megtapadhatnak a Titán felszínén található vízjég-szemcséken, és a felső rétegeken átszivárogva lejuthatnak egy felszín alatti vízrétegig is. A korábbi laboratóriumi kísérletekben ezeket a tholinokat hosszabb ideig vízzel reagáltatták, melynek hatására biológiailag szignifikáns molekulák jöttek létre belőlük, például aminosavak, vagy a ribonukleinsavat alkotó nukleotid bázisok.

Edward Goolish (NASA Astrobiology Institute) szerint a legújabb laboratóriumi eredmények szerint a komplex szerves molekulák a Titán légkörének sokkal nagyobb részében jöhetnek létre, mint azt eddig gondolták, ezzel a hold az asztrobiológiai kutatások számára is sokkal érdekesebb környezetet biztosít majd.