Oszkár
20 °C
29 °C

Rióba megy a World Science Forum

2013.04.05. 14:05

A „Tudomány a globális fenntartható fejlődésért” címmel rendezett tanácskozás már a hatodik alkalom lesz azóta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére 2003-ban Budapesten megtartották az első Világfórumot. Az elmúlt évtizedben a WSF a tudománydiplomácia egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé vált.

Az idei lesz az első alkalom, hogy  az MTA kezdeményezésére a Világfórumot Európán kívül, ezúttal Rio de Janeiróban rendezik. A brazíliai helyszínen a felelős és irányító tudomány szerepéről, valamint feladatairól tanácskozik november 24. és 27. között több száz kiváló kutató és magas rangú döntéshozó.

2010-ben Pálinkás Józsefnek, az MTA és a WSF elnökének kezdeményezésére a WSF Irányító Testülete úgy döntött, hogy 2013-tól négyévente egy Európán kívüli helyszínt választ a világtalálkozónak, amely világkörüli útjának állomásai között minden második alkalommal visszatér Budapestre.

A riói WSF szervezésében a Magyar Tudományos Akadémia és a Brazil Tudományos Akadémia mellett részt vesz az UNESCO, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), az AAAS (American Association for the Advancement of Science), valamint a TWAS (The Academy of Sciences for the Developing World) is.

A hat plenáris ülésen – egyebek mellett a fenntartható fejlődést akadályozó tényezőkről, a tudományos élet és a kormányzati szféra kapcsolatáról, a természeti erőforrások kiaknázásának fenntarthatóságáról, valamint a tudománynak az innovációban betöltött kulcsfontosságú szerepéről folytatnak eszmecserét. A novemberi eseménysorozat védnöke – Dilma Rouseff brazil államfő és Irina Bokova , az UNESCO főigazgatója mellett – Áder János köztársasági elnök.