Szilvia
5 °C
16 °C

Rióba megy a World Science Forum

2013.04.05. 14:05

A „Tudomány a globális fenntartható fejlődésért” címmel rendezett tanácskozás már a hatodik alkalom lesz azóta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia kezdeményezésére 2003-ban Budapesten megtartották az első Világfórumot. Az elmúlt évtizedben a WSF a tudománydiplomácia egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé vált.

Az idei lesz az első alkalom, hogy  az MTA kezdeményezésére a Világfórumot Európán kívül, ezúttal Rio de Janeiróban rendezik. A brazíliai helyszínen a felelős és irányító tudomány szerepéről, valamint feladatairól tanácskozik november 24. és 27. között több száz kiváló kutató és magas rangú döntéshozó.

2010-ben Pálinkás Józsefnek, az MTA és a WSF elnökének kezdeményezésére a WSF Irányító Testülete úgy döntött, hogy 2013-tól négyévente egy Európán kívüli helyszínt választ a világtalálkozónak, amely világkörüli útjának állomásai között minden második alkalommal visszatér Budapestre.

A riói WSF szervezésében a Magyar Tudományos Akadémia és a Brazil Tudományos Akadémia mellett részt vesz az UNESCO, a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), az AAAS (American Association for the Advancement of Science), valamint a TWAS (The Academy of Sciences for the Developing World) is.

A hat plenáris ülésen – egyebek mellett a fenntartható fejlődést akadályozó tényezőkről, a tudományos élet és a kormányzati szféra kapcsolatáról, a természeti erőforrások kiaknázásának fenntarthatóságáról, valamint a tudománynak az innovációban betöltött kulcsfontosságú szerepéről folytatnak eszmecserét. A novemberi eseménysorozat védnöke – Dilma Rouseff brazil államfő és Irina Bokova , az UNESCO főigazgatója mellett – Áder János köztársasági elnök.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?