Aliz
6 °C
14 °C

A klímaváltozás a repülést veszélyezteti

2013.04.08. 18:31

A klímaváltozás miatt az évszázad közepére rázósabbá válhatnak a Atlanti-óceáni repülőutak - írták brit kutatók, Paul Williams és Manoj Joshi a Nature Climate Change című online szaklapban hétfőn megjelent tanulmányukban. A kutatók az úgynevezett clear air típusú, vagyis a felhőtlen égbolton keletkező turbulenciáról beszélnek. A heves viharok közelében kialakuló turbulenciákkal ellentétben ezek alig jósolhatók meg előre. Ennek okai az ellentétes széláramlatok, amelyek a nagy repülőgépeket is hirtelen fel-le dobálhatják. Ezért nevezik általánosságban a clear air turbulenciákat légörvényeknek.

Elemzéseik során a szakértők a december és február közötti téli hónapokban az Atlanti-óceán északi részének repülési zónáira szorítkoztak. Klímamodell-szimulációk segítségével számították ki, hogy ebben a térségben a turbulenciák negyven év alatt 40-170 százalékkal gyakoribbak lettek, és 10-40 százalékkal hevesebbekké váltak.

Ha valóban bekövetkezik a kutatók által leírt jelenség, az érezhető változásokat idézhet elő a légiközlekedésben. A pilótáknak például meg kell kerülniük bizonyos területeket, emiatt növekszik az üzemanyag-felhasználás és az utazási idő - írják a tudósok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?