Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Parancsol egy korsó arzént?

2013.04.08. 15:58

Német kutatók kimutatták, hogy a németországi gyártású sörök egy részében több az arzén, mint a vízben, amelynek felhasználásával készültek. A mérgező anyag koncentrációja esetenként meghaladja az egészségügyi határértéket.

A müncheni műszaki egyetem sörkutatásra szakosodott élelmiszer-minőségi intézetében 2009 óta rendszeresen vizsgálják nagyjából 150 német sör összetételét. Kimutatták, hogy az ital arzéntartalma esetenként eléri a literenkénti 24 mikrogrammot, holott az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) ivóvízre vonatkozó normái szerint a literenkénti 10 mikrogrammnál nagyobb koncentráció egészségkárosító hatást fejthet ki. Külön a sörre vonatkozó egészségi határérték nincsen, és több országban az ivóvíz arzéntartalma jóval meghaladja a WHO által maximálisan engedélyezett szintet.

Mehmet Coelhan, az intézet igazgatója szerint számos külföldi sörben több arzén van, mint a német sörökben, ráadásul a vizsgálat kezdete óta folyamatosan csökken a bevizsgált német sörök arzéntartalma. Az igazgató szerint az arzéntartalomról szóló első adatok valósággal sokkolták a gyártókat, ezért kezdték el az alapanyagok és a késztermék módszeres ellenőrzését.

A müncheni kutatóintézet szakértői azt is vizsgálták, hogy a sör miért tartalmaz több arzént, mint a víz, amiből készült. A nehézfém elsősorban a szűrési segédanyagként használt kovaföldből jut az italba. Ez az eredmény komoly nyomás alá helyezte a sörgyárakat kovafölddel ellátó beszállítókat, a sörgyártó cégek pedig érzékenyebbé váltak a téma iránt.

A bajor sörgyárak szövetsége további monitoring eljárásokat is bevezetett. Rendszeresen ellenőrzik más nehézfémek, köztük a higany, a kadmium és az ólom jelenlétét a termékekben. Walter König, a szervezet vezetője elmondta, hogy ezeknek az anyagoknak a koncentrációja egy termékük esetében sem nem haladja meg a határértéket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?