Szilárda
-4 °C
2 °C

Elkészült a csoki, ami nem hizlal

2013.04.08. 11:49

Egy vegyészcsoport egy új eljárással a felére csökkentette a csokoládé zsírtartalmát, és olyan folyadékot használtak fel, ami nem befolyásolta az édesség ízét és állagát. Az új metódusnak épp ez a jelentősége, hiszen alacsony zsírtartalmú csokoládét már korábban is előállítottak, de ezek nem igazán emlékeztettek a valódi csokira.

Az Amerikai Kémiai Társaság ülésén bemutatott csokihoz a vegyészek egy vörösmoszatokból készült poliszacharid-keveréket, az agaragart használták, ami ismert élelmiszer-adalékanyag. A vegyészek úgy használták fel a zselésítő anyagot, hogy a szivacsszerű állagával helyettesíteni tudja a csokoládéban található zsírt. A zsír helyére víz, gyümölcslé, vagy akár alkohol is kerülhet; utóbbi esetben az eredmény „apró vodkazselécskére” emlékeztetett.

A hasonló fejlesztéseket eddig az akadályozta meg, hogy egymással nem oldódó anyagokat, úgynevezett emulziót kell létrehozni. A csokoládé bársonyos textúrája nagyrészt a benne lévő zsírnak köszönhető, amit nehéz más anyaggal helyettesíteni, mert a csokoládénak akkor is meg kell őriznie a sajátos állagát, ha lehűtik vagy felhevítik. Stefan Bon, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy a megfelelő állaghoz akkora részecskéket kellett használniuk, mint egy emberi hajszál fele: ez körülbelül a méter harmincmilliomod része.

Bár a legnagyobb érdeklődést azt keltette, hogy alkohollal is kombinálni tudják a csokoládét, a kutatók fontosnak tartották megjegyezni, hogy a módszerükkel egészségesebbé is tudják tenni az édességet, például a cukortartalmának a jelentős csökkentésével. A kutatók által alkalmazott módszer egyik előnye, hogy az így készült csokoládé elkészítéséhez a jelenlegi gyártástechnológia is használható, így elképzelhető, hogy a jövőben már megvásárolható lesz a vodka-, illetve vörösmoszat-alapú, csökkentett zsírtartalmú csokoládé is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!