Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A páviánüvöltés az emberi beszéd őse?

2013.04.09. 15:53

Egy kelet-afrikai páviánfaj hangoskodása lehet a kulcs az emberi beszéd eredetének megfejtéséhez, állítja Thore Bergman, a Michigan Egyetem kutatója. Bergman a kizárólag Etiópiában élő dzseládapáviánokat (Theropithecus gelada) tanulmányozta, mert ezeknek a főemlősöknek egyedi hangrepertoárjuk van: még cuppognak is a szájukkal, miközben egymással kommunikálnak. Ez a majomfaj nagy, összetett csoportokban él.

Bergman több tucat majom kommunikációját rögzítette egy etiópiai nemzeti parkban. A hangok elemzése során a kutató arra jutott, hogy azok hasonlóságot mutathatnak az ősemberek kezdeti beszédpróbálkozásaival. A cuppogás és csücsörítés Bergman szerint a beszéd előfutára lehetett, mert ezek összetett hangok képzését tette lehetővé.

A Current Biology legfrissebb számában megjelent tanulmányban Bergman leírta, hogy a dzseládák az anatómiai sajátosságaik és az emberi viselkedéshez hasonló természetük miatt minden más fajnál jobban mímelik az emberi beszédet. Bergman szerint a majmok szájmozgása lehetővé teszi a békés, baráti természetű kommunikációt az állatok között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?