Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jó úszók voltak a dinoszauruszok

2013.04.09. 17:31

Azt már tudjuk, hogy a dinoszauruszok nem lomha, nehezen mozgó állatok voltak, ráadásul nem egy példányuk színes tollakban pompázott. Az Albert Egyetem paleontológusainak legújabb tanulmánya szerint ezen kívül még jól is úsztak.

Scott Persons kutató egy nemzetközi csoport tagjaként furcsa nyomokat talált egy kínai folyóban, amely egykor a dinoszauruszok vonulási útvonala volt. Jól azonosítható krétakori állatok lábnyomai mellett karomnyomokat is találtak egy hosszú sorban, mintha egy madár futott volna végig a sáros talajon.

dinoart
Fotó: Nathan E. Rogers

A nyomokat kétlábú dinoszauruszok hagyták. Csak a karmok hegye ért a talajhoz, amiből arra következtetnek, hogy az állatok úszva tették meg a távot. A karomnyomok tizenöt méteren folytatódnak, ami azt jelenti, hogy a dinoszauruszok tudtak úszni, hosszabb ideig tudták koordinálni lábmozgásukat.

A nyomokat húsevő theropoda dinoszauruszok hagyták, a pontos fajt azonban még nem tudták beazonosítani. Valószínűleg egy kisebb testű állat lehetett, amelynek egy méteres lehetett a csípőmagassága. Persons feltételezése szerint a tyrannosaurus egy korai őse, a Sinocalliopteryx hagyhatta a nyomokat.