Árpád
-2 °C
4 °C

A Nap, ahogy még nem láttuk

2013.04.10. 10:45

A NASA Solar Dynamics Observatory nevű műholdja márciusban több felvételt is készített a Napról, ezekből rakott össze egy rövid videót az amerikai űrügynökség. A videón jól látni a mágneses mezők jelenlétét, illetve a plazma áramlását.

A Solar Dynamics Observatoryt 2010. február 11-én bocsátották fel, elsődleges feladata a Nap tevékenységének nyomon követése és vizsgálata. A műholdat a NASA a Living With a Star (Élet egy csillaggal) program keretében indította.

A műhold a Nap változékonyságának okait vizsgálja egyszerre több hullámhosszon. Arra keresi a választ, hogy a Napnak hogyan jön létre a mágneses tere, hogyan tárolódik a mágneses energia, hogyan adódik át a helioszférának és a Földet körülvevő űrnek a napszél.

Az adatokat a Nap mágneses terének vizsgálatából és a plazma megfigyeléséből szerzi. Viszonylag kevés adatot mér, de azokat összefüggéseikben vizsgálják több műszerrel. Egyszerre három műszer végez méréseket, így összetett információt kapnak a Nap tevékenységéről.

A mostani képeken a Nap egy viszonylag nyugodtabb szakaszban van, március végén és április elején volt egy kisebb növekedés a tevékenységben, akkor apróbb napkitöréseket figyeltek meg. Az előrejelzések szerint április végéig viszonylag nyugodt lesz a Nap.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?