Móric
14 °C
15 °C

A Nap, ahogy még nem láttuk

2013.04.10. 10:45

A NASA Solar Dynamics Observatory nevű műholdja márciusban több felvételt is készített a Napról, ezekből rakott össze egy rövid videót az amerikai űrügynökség. A videón jól látni a mágneses mezők jelenlétét, illetve a plazma áramlását.

A Solar Dynamics Observatoryt 2010. február 11-én bocsátották fel, elsődleges feladata a Nap tevékenységének nyomon követése és vizsgálata. A műholdat a NASA a Living With a Star (Élet egy csillaggal) program keretében indította.

A műhold a Nap változékonyságának okait vizsgálja egyszerre több hullámhosszon. Arra keresi a választ, hogy a Napnak hogyan jön létre a mágneses tere, hogyan tárolódik a mágneses energia, hogyan adódik át a helioszférának és a Földet körülvevő űrnek a napszél.

Az adatokat a Nap mágneses terének vizsgálatából és a plazma megfigyeléséből szerzi. Viszonylag kevés adatot mér, de azokat összefüggéseikben vizsgálják több műszerrel. Egyszerre három műszer végez méréseket, így összetett információt kapnak a Nap tevékenységéről.

A mostani képeken a Nap egy viszonylag nyugodtabb szakaszban van, március végén és április elején volt egy kisebb növekedés a tevékenységben, akkor apróbb napkitöréseket figyeltek meg. Az előrejelzések szerint április végéig viszonylag nyugodt lesz a Nap.