Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Már a tojásban is mozgtak a dinoszauruszok

2013.04.10. 21:27

Új megvilágításba helyezi a dinoszauruszok növekedéséről szóló ismereteket az a kínai lelőhely, ahol az alsó jura korból származó embriókat fedeztek fel – írja a  Nature című brit tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. A Robert Reisz, a Torontói Egyetem kutatója vezette nemzetközi tudóscsoport a kínai Jünnan tartományban egy olyan lelőhelyet talált, ahol 200 darab, 190-197 millió éves csontmaradvány volt. "Új ablakot nyitunk a dinoszauruszok életére" – magyarázta Reisz. "Most első ízben van alkalmunk tanulmányozni a dinoszauruszok embrionális fejlődését".

A lufengi lelőhelyen a karmos lábú szauropodák, a Sauropodomorphák - hosszú nyakú, növényevő, hüllőmedencéjű dinoszauruszok - klánjához tartozó Lufengosaurus (Lufeng-gyík) húsz példányát találták meg, a kora jura korban ez volt a legelterjedtebb dinoszaurusz a térségben. A felnőtt Lufengosaurus hossza nyolc méter volt.

A dinoszaurusz-embriók leggyakrabban egyéni fészkekben találhatók, így csak a fejlődésük bizonyos szakasza tanulmányozható. A Kínában talált kicsavarodott csontok valószínűleg több különböző fejlődési szakaszban lévő dinoszauruszokat tartalmazó fészekből származtak, így a tudósok számára lehetővé vált a fejlődési modell tanulmányozása.

A tudósok a legnagyobb embrionális csontra, a combcsontra összpontosítottak. A fejlődés különböző szakaszában lévő combcsontokat összehasonlítva a tudósok állandó és gyors fejlődési görbe szemtanúi lehettek. A gyors növekedés magyarázhatta, hogy az óriás termetű Sauropodomorphának rövid volt a költési ideje A kutatók olyan jeleket is felfedeztek, amelyek izomtevékenységről tanúskodtak a tojások kinyílása előtt. Ez arra enged következtetni, hogy a mai madarakhoz hasonlóan a dinoszauruszok mozogtak a tojásban. Ez az első bizonyíték a dinoszaurusz ilyen jellegű mozgására.

A kutatók szerint a gyors növekedés a tojás kinyílása után is folytatódott. Ezzel magyarázható, hogy a Sauropodomorphák felnőtt korukra sokkal nagyobb termetűre nőttek, mint a velük egy időben élt más dinoszauruszok. A lelőhelyből eddig csak egy négyzetméternyit tártak fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?