Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Meghalt a lombikbébiprogram atyja

2013.04.10. 15:48

Hosszú betegség után elhunyt a mesterséges megtermékenyítés és a lombikbébi-program atyja, Sir Robert G. Edwards. Neki köszönhető, hogy 1978 júliusában megszülethetett az első lombikbébi, Louise Brown. A Cambridge Egyetem nyolcvanhét éves korában elhunyt professzorának munkásságát 2010-ben Nobel-díjjal jutalmazták. 2011-ben lovaggá ütötték.

A Cambridge Egyetem a halálhír kapcsán azt nyilatkozta, hogy Edwards munkájának hatalmas jelentősége volt az egész világon. Martin Johnson professzor és Sir Richard Gardner, Edwards első végzős hallgatói. Johnson szerint Edwards figyelemre méltó ember volt, aki rengeteg ember életét változtatta meg, de nem csak a tudomány látnoka, hanem a szélesebb nyilvánossággal folytatott kommunikációnak is úttörője volt.

Edwards tudományos munkájának köszönhetően a terhességek aránya világszerte megnövekedett; 2004-ben már másfél millió gyermek született mesterséges megtermékenyítésből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?